IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулантите се чудят защо в Химко няма акционер с над 5% от капитала

Големите собственици са надробили пакетите си на под 5%, за да не се виждат официално, смятат 40% от гласувалите в анкета на Investor.bg

09:40 | 11.08.07 г.
Спекулантите се чудят защо в Химко няма акционер с над 5% от капитала

Големите собственици в Химко АД са надробили пакетите си на под 5% дялове, за да не се виждат официално, смятат 40% от гласувалите в анкета в темата за Химко АД в раздел "Коментари" на Investor.bg.

Други 26% считат, че големите собственици са продали и вече нямат участие в дружеството, а 20% не могат да преценят.

Факт е, че според данни на Централен депозитар АД Химко АД има 100% свободно търгуваем обем акции, тоест няма акционер с над 5% от гласовете в дружеството.

Така Химко е сред дружествата с най-голям дял свободно търгуваеми акции, наравно с Черноморски холдинг и Ютекс Холдинг, показва класацията по free-float на Investor.bg. При някой дружества free-float-а е над 100%, поради протичащите при тези дружества увеличения на капитала със собствени средства.

В съобщенията за дялово участие в сайта на БФБ-София на 16 юни 2006 г. е посочено, че Интер РАО България АД е продал 33,4% от капитала на дружеството на Алемо Импортс - Експортс Лимитид. Не е ясно, как Алемо Импортс - Експортс Лимитид е успял да намали участието си незабелязано, след като Централен депозитар АД е длъжен да обявява всяко преминаване на граница от 5% в капитала на дадено дружество.

В друга анкета с въпрос "Какво е бъдещето пред Химко АД?", 55% считат, че предстои "оздравяване и пуск на производството ", а 37% залагат на "ликвидация ".

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още