IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северкооп Гъмза Холдинг отчете консолидирана печалба от 2,693 млн. лв.

Общите приходи от продажби нарастват с 68,4% до 7,979 млн. лв., като ръстът се дължи главно на отчетени 3,694 млн. лв. други приходи от продажби

17:25 | 13.08.07 г.
Северкооп Гъмза Холдинг отчете консолидирана печалба от 2,693 млн. лв.
Консолидираната печалба на Северкооп Гъмза Холдинг за полугодието възлиза на 2,693 млн. лв. при печалба от 332 хил. лв. година по-рано, показаха консолидираните отчети на дружеството, предадени на БФБ-София.

Общите приходи от продажби нарастват с 68,4% до 7,979 млн. лв., като ръстът се дължи главно на отчетени 3,694 млн. лв. други приходи от продажби при 464 хил. лв. други приходи от продажби година по-рано. Същите представляват продажба на дълготрайни активи на дъщерните дружества Емос АД и Перун АД.

В същото време приходите от продажба на продукция намаляват с 15% до 3,336 млн. лв. главно поради проблемите в Рекорд АД (реализиращо 60% от продажбите на продукция в групата). Допълнително негативно влияние върху консолидираните резултати на холдинга оказва увеличаването на дела на ишлемето при производството в Рекорд АД. Останалите дъщерни дружества се характеризират с по-малка тежест в резултатите на групата като цяло, имат стабилни приходи, малък персонал и минимални пасиви.

Основният капитал е 5,348 млн. лв., а собственият – 21,719 млн. лв. Консолидираните активи на холдинговото дружество се увеличават с 16 на сто от началото на годината и достигат 30,473 млн. лв. към края на юни 2007 г.

През периода Северкооп Гъмза Холдинг увеличава участията в дъщерните дружества Блатца АД - от 50,23% на 57,07% и Емос АД - от 73,85% на 79,45%.

В резултат на увеличения на капитала на две дъщерни дружества - Устрем Агро АД и Перун АД, делът на холдинга в капитала им е увеличен съответно от 51% на 80,24% (Устрем Агро) и от 56,27% на 88,53% (Перун).

Със средствата от увеличението на капитала на Устрем Агро АД е реализиран инвестиционен проект за закупуване на машина за плазмено рязане на метали в Устрем ООД-Свищов. „Закупеното оборудване води до повишаване на качеството, по-висока икономичност и конкурентноспособност на предприятието“, се казва още в отчетите на Северкооп Гъмза Холдинг.

За отчетния период са продадени земята и сградите и част от машините на дъщерното дружество Перун АД-Разлог на обща стойност 2,946 млн. лв., а в дъщерното Емос АД-Ловеч е продаден имот, който не се използва за основната дейност на дружеството на стойност 494 хил. лв. Със средствата от продажбата е стартиран проект за подобряване на материалната и технологична база с цел повишаване на производството. Извършени са ремонти на цехове и сушилни, закупена е нова техника. В резултат на сключени нови договори многократно е увеличен обемът и стойността на произведената продукция.

Във Винпром АД-Велико Търново е извършен ремонт на цеха за бутилиране в съответствие с изискванията на Закона за храните, като средствата са предоставени от холдинга.

В дружеството Рекорд АД-Габрово основно поради намаления обем на поръчките на обувки през първото и началото на второто тримесечие, приходите от дейността са намалели с 1,294 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Успоредно с това продължава текучеството на персонала въпреки реализирания ръст в работната заплата. Поради недостиг на квалифициран персонал в гр. Габрово е открит цех за производство в гр. Монтана, като дружеството е в процес на търсене на нови търговски партньори.

От отчетите на Северкооп Гъмза Холдинг става ясно още, че в Рибовъдство АД-Русе производствените и финансовите резултати ще бъдат влошени поради наводнения през месец август (след датата на финансовия отчет). Това се отнася главно за рибовъдното стопанство в с. Басарбово, разположено на р. Русенски Лом. Тези събития обаче няма да дадат съществено отражение върху консолидирания отчет на групата.

Северкооп Гъмза Холдинг АД е закупило 40,15% от капитала на Медийни системи АД-Стара Загора, с което делът му в дружеството към 30 юни е 40,65%.

Като цяло повишаването на дела в дъщерните дружества и инвестициите в капитала на Медийни системи водят до повишаване на общата стойност на инвестициите от 2,776 млн. лв. към края на декември миналата година до 8,151 млн. лв. към 30 юни 2007 г.

Неконсолидираният краен паричен поток на Северкооп Гъмза Холдинг към края на юни възлиза на 1,876 млн. лв. при 4,372 млн. лв. година по-рано.

Днес книжата на холдинга се обезцениха с 3,16% до 3,06 лв. при прехвърлени 45 акции. Търсене има при цена 3,058 лв., а предлагане – при цена 3,155 лв.

Свързани компании:

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още