IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорските свидетелства за превоз на товари ще се признават в ЕС

С поправките в законопроекта се забранява по време на екскурзии превоза с автобуси на лица под 18-годишна възраст през тъмната част на денонощието, с изключение на трансферите като част от организирано пътуване с обща цена

17:01 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Шофьорските свидетелства за превоз на товари ще се признават в ЕС

Шофьорските книжки на европейските водачи на камиони с допустима максимална маса над 7,5 т, издадени от държава членка на ЕС, ще важат навсякъде в Общността. Това предвижда едно от измененията в Закона за автомобилните превози, разгледани днес от парламента на второ четене.

В задълженията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” от началото на следващата година ще влиза да извършва контролни проверки на пътя и в предприятията, като поне 30% от тях трябва да са на пътя и поне половината – в предприятията. Броят на самите проверки пък за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. трябва да бъде не по-малко от 2% от общия брой изработени от водачите дни, а от 2010 г. - поне 3% от работните дни.

С поправките в законопроекта се забранява по време на екскурзии превозът с автобуси на лица под 18-годишна възраст през тъмната част на денонощието, с изключение на трансферите като част от организирано пътуване с обща цена, по смисъла на Закона за туризма.

Когато водачите на тежкотоварни автомобили не спазват точно определеното в ЕС време за шофиране и почивки (което се отчита чрез монтирания на всеки автомобил тахограф), им се налага глоба и временно отнемане на свидетелството за управление, докато не бъде ползвано времето за почивка.

Измененията и допълненията в Закона за автомобилните превози предстои да бъдат гласувани окончателно по време на утрешното заседание на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още