IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декотекс ще обособява дейностите си в три отделни дружества

Решението ще се гласува на Общо събрание на акционерите на 18 декември тази година

11:25 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Декотекс ще обособява дейностите си в три отделни дружества
Деотекс АД – Сливен свиква Общо събрание на акционерите на 18 декември тази година, на което ще се гласува за учредяване на три акционерни дружества, в които Декотекс да бъде учредител и едноличен собственик на капитала чрез внасяне непарична вноска – право на собственост върху недвижими имоти и движими вещи. Това соъбщи Българска фондова борса – София.

През 2007 г. Съветът на директорите взе решение и прие програма за инвестиране в строителство с цел продажба на недвижими имоти – жилища, търговски обекти и административни сгради. Това решение е продиктувано от реалностите в страната и значителния ръст на цените на подобни обекти. Този ръст на цените предполага реализиране на печалби, значително по-високи спрямо инвестираните средства, отколкото печалбите от основната дейност на дружеството“, се посочва в доклада на Съвета на директорите на Декотекс, приложен към поканата за Общото събрание .

В началото на тази година Декотекс спечели конкурс за продажба на общински имот в Сливен, представляващ бивш болничен комплекс с площ от 77 612 кв.м. От компанията предвиждат изграждане на жилищен комплекс от затворен тип, със съответните обекти за търговско обслужване – магазини, спортно-развлекателен комплекс, ресторант, кафене и паркинги. Предвидените инвестиции са в размер на 18 млн. евро.

Съгласно условията на конкурса, Декотекс се ангажира с проектиране и изграждане в три годишен срок на около 60 жилища, върху определен от общината терен, за настаняване на картотекирани, крайно нуждаещи се граждани.

Тази нова насока в дейността на дружеството, в която до момента са инвестирани значителни средства, предполага обособяването й от основната дейност на дружеството“, се казва още в доклада на СД.

За тази цел ще бъде учредено ново търговско дружество със специален предмет на дейност – инвестиции в недвижими имоти, строителство, управление и продажби, се казва още в съобщението. Това дружество ще се регистрира с капитал, равен на на апортна вноска, извършена от Декотекс, която ще включва болничния комплекс и прилежащите му терени. Балансовата стойност на този имот е 5,18 млн. лв.

От Декотекс предвиждат през следващата година да бъде застроена и значителна част от притежаваната от дружеството земя, понастоящем централна производствена площадка в град Сливен и с. Кермен. Програмата за развитие на дружеството предвижда цялата останала недвижима собственост, извън болничния комплекс, да бъде апортирана в ново акционерно дружество с предмет на дейност отдаване под наем на производствени, търговски и административни сгради и помещения, инвестиране в строителство и продажба на недвижими имоти, последническа и комисионна дейност. Балансовата стойност на въпросните имоти към момента е 6,9 млн. лв.

Развитието на текстилната промишленост през последните няколко години, засилената конкуренция, разширяването на границите на Европейския съюз, все повече затрудняват основната дейност на дружеството и са причина за значителен спад в ръста на продажбите и печалбите от производство на килими, мокети и т.н. това налага необходимостта от създаване на отделна производствена и търговска структура, която да не бъде обременена с недвижима собственост, да има възможност да привлече инвеститори с дългогодишен опит в областта на текстилната промишленост и с достъп до по-широки пазари“, се казва още в доклада на управителните органи.

Третото еднолично дъщерно дружество, което Декотекс ще учреди, ще бъде с капитал, формиран с апортна вноска само от движими вещи – машини и съоръжения, транспортни средства, стопански инвентар, суровини и материали, готова и незавършена продукция. Балансовата стойност на тези активи е 23,54 млн. лв.

След приемане на реешението за учредяване на трите дружества от Общото събрание, ще бъде извършена оценка на апортираните активи от независими вещи лица, съгласно законовите разпоредби. В последствие ще бъде определен и точният размер на капитала на новоучредените дружества, който ще бъде равен на оценката на съответното движимо и недвижимо имущество.

При липса на кворум Общото събрание ще се проведе на 3 януари 2008 г., а последната дата за сключване на сделки са акции на Декотекс, даващи право на глас, е 30 ноември 2007 г.

От началото на днешната търговска сесия акциите на Декотекс се търгуват на ниво от 3,15 лв., или без изменение спрямо предходната търговска сесия.

 

Свързани компании:

Декотекс АД(DEX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още