IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смут при възстановяването на търговията с акции на СБС*

Голяма част от инвеститорите не знаят дали сплитът е осъществен или не е

10:01 | 07.01.08 г.
Смут при възстановяването на търговията с акции на СБС*

Тази сутрин акциите на Специализирани бизнес системи АД отбелязват спад от 30% до 96 лв. за акция, въпреки че според БФБ-София не е постъпила информация от Централен депозитар АД или от дружеството емитент за осъществен сплит.

Решение на съда, обаче има от края на миналата година, но все още не е представено в Централен депозитар АД и там номиналът все още е 50 лв., научи Investor.bg. Според наши източници две групи юристи спорят дали покупките днес са с право на сплит или не. Не е ясно към коя дата Централен депозитар ще направи сплита и дали днешните купувачи ще имат право на безплатни акции.

От СБС не препоръчват покупки на акциите към момента и не са сигурни какво следва.

Днес до момента са прехвърлени 427 акции при цена 96 лв. В момента в сайта на БФБ-София също пише, че номиналната стойност е 50 лв. Но въпреки това може да се окаже, че инвеститорите купуват акции с номинална стойност 5 лв., а БФБ-София и Централен депозитар дават подвеждаща информация за номиналната стойност.

Според пазарни участници днешните сделки трябва да се анулират, а БФБ-София да спре търговията с акциите на СБС.

Междувременно от Специализирани Бизнес Системи изпратиха за Investor.bg факс, който е изпратен в петък и до КФН, БФБ и ЦД. В същия е записано:

"Уважаема г-жо Ранкова,

В търговския регистър при СГС заявихме в срок вписване на намаляване на номиналната стойност на акциите на "Специализирани Бизнес Системи" АД-София, от 50 лева на 5 лева всяка една, но поради провеждана инвентаризация в СГС, получаването на готовото съдебно решение в момента не е възможно. Моля да разпоредите спиране на търговията с акциите на дружеството за срок до извършване на процедурата по вписване на промяната в ЦД АД".

*актуализирано към 10,25 часа

Свързани компании:

Специализирани Бизнес Системи АД(SBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още