IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията на Дънди прешъс може да достигне над 50 млн. лв. годишно

Концесионното възнаграждение ще се изчислява по специална формула, като ще се имат предвид и световните цени на медта и златото

15:30 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Концесията на Дънди прешъс може да достигне над 50 млн. лв. годишно
Държавата е предоговорила условията по концесията за добив на злато и мед с американската компания Дънди прешъс металс, съобщи на специална пресконференция премиерът Сергей Станишев.

Докато за миналата година държавата е получила от компанията концесионно възнаграждение в размер на общо 1,7 млн. лв., то през следващите години се очаква тази сума да бъде около 51 млн. лв. годишно.

Концесионното възнаграждение ще се изчислява по специална формула, при което размерът на приходите за държавата ще бъде между 2 и 8 на сто от приходите на фирмата при между 10 и 60 на сто рентабилност, като в същото време ще се имат предвид и световните цени на медта и златото.

Стана известно още, че Дънди е изразила готовност да оттегли от Европейската комисия подадената жалба срещу държавата във връзка с неиздадени разрешителни за два златодобивни проекта в страната.

Днес стана ясно също, че на основата на публично-частно партньорство скоро ще бъде създадено съвместно предприятие между държавата и Дънди, като делът на държавата в него ще бъде 25 на сто. Предприятието ще бъде за строителство на инсталация за добив на злато и мед на стойност 155 млн. долара. Новата фирма ще се ръководи от Дънди.

Делът на държавата ще бъде чрез акции на т.нар. сребърен фонд (третият стълб на пенсионната система), като дивидентите на държавата от нейните акции директно ще отиват във фонда.

Очаква се предприятието да заработи след около година и половина.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още