IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканкар Заря очаква ръст от 37% в продажбите на продукция през 2008 г.

Предвижда се увеличение на количеството продадена продукция от 29% спрямо планирано увеличение на цените от около 8% спрямо предходната година

16:49 | 28.03.08 г.
Балканкар Заря очаква ръст от 37% в продажбите на продукция през 2008 г.

Ръководството на Балканкар Заря АД очаква приходите от продажби на продукция на дружеството да нараснат с не по-малко от 37% през 2008 г. спрямо 2007 г. и да възлизат на около 8,3 млн. лева, а общите приходи от продажби се очаква да достигнат почти 9 млн. лева спрямо 6,7 млн. лева през 2007 г.

Това става ясно от отчетите на дружеството, публикувани в „Бюлетин Investor.bg“.

Балканкар Заря АД отчете нетни неконсолидирани приходи от продажби за миналата година на стойност 6,693 млн. лв., което е с 45,88% повече в сравнение с 2006 г. Същевременно нетната печалба намаля до 71 хил. лв. от 556 хил. лв. за предходната година.

В отчетите е записано още, че „въпреки опасенията, че рецесията в САЩ ще засегне и Европа през 2008 г., възходящото развитие на сектора се очаква да продължи, макар и с по-бавни темпове. Европейските производители на кари и складово оборудване обявяват увеличение в получените от тях поръчки в началото на 2008 г., като се наблюдава по-голям ръст в поръчките от развиващите се пазари“.

Основната част от увеличението и през 2008 г. се очаква да бъде в резултат на увеличен обем на продадената продукция: предвиждано увеличение на количеството продадена продукция от 29% спрямо планирано увеличение на цените от около 8% спрямо предходната година. Предвижданото увеличение на обемите реализирана продукция се дължи основно на привличането на нови клиенти в сегмента на OEM производителите.

След процедура по одобряване за доставчик, успешно приключила през 2007 г., "Балканкар Заря"АД през 2008 г. очаква да бъде посочен като сериен доставчик на четири от първите пет имена, оглавяващи глобалната листа на каростроителите за 2007 г.

През 2008 г. ръководството на дружеството очаква да продължи доставките за OM Carelli Elevatori Италия през смесеното предприятие "Уотс ЗАРЯ Лимитид" АД. Доставките за италианския производител на кари започнаха в средата на 2007 г. и представляват предлагане на комплексни решения в областта на индустриалните колела и гуми - асемблиране на колела и гуми.

Балканкар Заря АД се утвърждава като постоянен доставчик на предприятията от групата KION, включваща Still, Linde и OM Carelli Elevatori, посочват от компанията. Прогнозите на ръководството за 2008 г. са базирани на предварителни разчети от страна на клиентите на Балканкар Заря АД и ще рефлектират в около 45 хил. колела допълнителен обем продукция само за сегмента OEM, което представлява ръст от 28% в приходите от продажби на продукция.

По отношение на очакванията за динамиката на разходите и оперативния резултат на дружеството за 2008 г. съществено значение ще има движението на цените на стоманите, енергоносителите и цената на труда.

В момента котировките на желязна руда и стомана бележат исторически върхове на международните пазари и очакванията са цените им да растат в рамките на 2008 г.

Прогнозите на ръководството на дружеството за цените на стоманите за 2008 г. са за увеличение в рамките на 19% на годишна база. При условие че този ръст в цената бъде пренесен в цената на крайното изделие, може да се счита, че Балканкар Заря АД ще запази оперативните си резултати. Ценовата политика на Балканкар Заря АД е насочена към разумно увеличение на цените на продукцията с цел запазване и разширяване на клиентската база, като в същото време в зависимост от цените на основните фактори за производство се запазва и рентабилността на Дружеството. Предвид динамичната ситуация на пазара за стомани може да се счита, че съществуват пазарни рискове, главно свързани с очакванията за нарастване на основните материали, използвани в производството на колела, смятат от компанията.

Дружеството своевременно реагира на динамиката на цените, но отражение върху рентабилността може да се очаква през различните отчетни периоди, тъй като спецификата на отношенията на доставка на продукция към крайния клиент не позволява непосредствен и незабавен трансфер на увеличените стойности на придобиване на стоманата от „Балканкар Заря” АД към клиентите.

Днес книжата на Балканкар Заря нараснаха с 1,71% до 11,28 лева, като по позицията минаха 200 акции.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още