IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът и горивата изядоха печалбата на БРП до 640 хил. лв.

Продажбите на БРП не се изменят съществено и възлизат на 9,8 млн. лв. при 9,7 млн. лв.година по-рано

18:21 | 29.04.08 г.
Доларът и горивата изядоха печалбата на БРП до 640 хил. лв.

За първото тримесечие на годината Параходство Българско речно плаване АД - Русе отчете спад в нетната печалба до 640 хил. лв. от 1,334 млн. лв. за сравнимия период на миналата година, показаха отчетите на компанията, представени от БФБ-София.

Продажбите на БРП не се изменят съществено и възлизат на 9,8 млн. лв. при 9,7 млн. лв.година по-рано. Същевременно разходите по икономически елементи нарастват с 9,5 на сто до 9 млн. лв.

Факторите, влияещи върху приходите на БРП и които са с най-голяма тежест са курсът на щатския долар, както и цената на горивата. Поради това, че почти 80 % от дейността на Параходството е ориентирана към превози на руски и украински суровини, основната валута използвана за разплащане при тези превози е доларът. През отчетния период щатската валута е изгубила 7,65 на сто спрямо лева. Въпреки това от дружеството обмислят преминаване в разплащане в евро, като подходът към всеки клиент ще бъде индивидуален, се казва още в отчетите на компанията.

Разходите на дружеството за горива формират минимум 35% от себестойността на превозите, но след покачване на цената на горивото над 1000 долара за тон процентът на разходите за горива в общите разходи на дружеството рязко се покачва, като дела на горивото в разходите на дружеството наближава 45%.

Вече се наблюдава и изпреварващ ръст на цените на горивата спрямо цените за транспорт, е записано още в отчетите на Параходство БРП. Прогнозите за следващите месеци са за ново повишение на цените на горивата до нива от 1 100 - 1 200 щастки долара за тон, което може до доведе до рязко покачване на разходите и намаление на ръста на приходите спрямо предходни периоди.

Според дружеството тенденциите, които могат да се развият при отделни групи най-масови товари по р. Дунав за следващия период, са следните:

- Зърнени храни – не се очаква засилено предлагане на зърна през следващите 3 месеца. Сушата от предходната година, забраната за износ на зърно от Сърбия и високите цени на зърнените култури в Унгария са довели до изключително слабо предлагане на зърнени култури за превоз по р.Дунав . В следствие на слабото предлагане, навлата за тези видове товари регистрираха рязък спад. Промяна както в предлагането, така и в навлата може да се очаква едва след появата на новата реколта, т.е. след средата на юли.

- Въглища и руди – пролетно-летния период се характеризира с умерено търсене на въглища от страна както на населението така и за нуждите ТЕЦ-овете. Като се има предвид, че за периода октомври 2007 – януари 2008, въглища за превоз почти не са се предлагали по ред причини, включително и в резултат на сложните политически и икономически взаимоотношения между Украйна и Русия, може да се очаква че, през следващите месеци топлоцентралите и другите потребители ще се постараят да наваксат изгубения период и ще има по-голямо предлагане на въглищата за превоз.

- в периода април - юни 2008 година се очаква и нормализиране на превозите на руди до металургичен завод US Steel- Smederevo, чийто планов ремонт беше завършен в началото на годината. Може да се очакват намаление на доставките на суровини за Кремиковци поради незадоволителното финансово състояние на комбината .

Днес акциите на Параходство БРП поевтиняха с 2,21% до 5,30 лв. за брой.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още