IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниският добив на розово масло вдига цената му до 5000 евро/кг

Причината за недостатъчното количество от суровината е поредицата неблагоприятни метеорологични условия

09:36 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
По-ниският добив на розово масло вдига цената му до 5000 евро/кг

От 4700 до 5000 евро на килограм се очаква да се вдигне цената на розовото масло на европейския пазар тази година. На световните пазари тя може да стигне и до 5200 евро на килограм, което е с около 500 – 700 евро повече от миналата година. Ако прогнозата се сбъдне, това ще бъде най-високата цена, давана досега, смята Иван Димитров, консултант и проектант на фирма „Натурал ароматик” в Карлово.

Около 1,5 тона ще произведе тази година Розовата долина, количеството е почти същото, колкото и миналата година. За поредна година България не може да произведе достатъчно количество от суровината, което пък вдига цената й на международния пазар. Причината е в поредицата неблагоприятни метеорологични условия, които се случват преди и по време на розобера, обясни Иван Димитров.

„Тази година рандеманът е нисък – килограм розово масло се добиваше от над 3 тона цвят при 1,5 тона преди 20 години. Тази година средният добив е около 500 кг/дка за региона от Казанлък до Клисура и Стрелча”, обясни Димитров.

„България трябва да защити като световна търговска марка своето розово масло и разсада на казанлъшка маслодайна роза. Важно е, защото така пазим своята продукция с уникални качества“, добави експертът. По думите му е хубаво, че нямаме квоти за производство на розово масло в ЕС, защото само ние в Европа го произвеждаме.

Розовото масло е основна суровина за производство на парфюми и важна съставка на някои козметични и фармацевтични продукти. Продава се основно във Франция, Германия и САЩ, а основният конкурент на България е Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още