IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозни материални щети след взрива в Челопечене, няма данни за жертви**

Летището е затворено до 14.30, няма опасност за Кремиковци

07:26 | 03.07.08 г.
Сериозни материални щети след взрива в Челопечене, няма данни за жертви**

Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин. Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути.

От парламентарната трибуна вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че няма информация за жертви, но че материалните щети са много сериозни.

Взривовете са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене. От МВР твърдят, че е възможно нов силен взрив да разтърси района, защото не всички складове с боеприпаси са обезопасени, а и военните засега нямат достъп до мястото, заради силната задименост.

Районът е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита. Според министъра на извънредните ситуации Емел Етем вече е извършена евакуация на хората, намиращи се в радиус от 6 км от мястото на инцидента, като по думите й във въздуха няма вредни вещества.

Чуващите се и в момента експлозии е възможно да продължат цяло денонощие, според военния министър, тъй като в склада има много голямо количество боеприпаси.

Столичното летище е затворено заради взривовете. Засега забраната за полети е до 14.30 ч. Според властите няма опасност за намиращия се в близост металургичен комбинат Кремиковци.

Сградите на авиопорта, на „Ръководство въздушно движение“ и на Авиоотряд 28 са със счупени стъкла, обявиха от транспортното министерство. Пострадала е и сградата на Българския разменно-сортировъчния център. Няма пострадали, всички служители са евакуирани и е задействана противопожарната система. Пратките и техниката не са засегнати. 

Подаден е сигнал, че в близост до неизползваема пътека за рулиране е паднало парче от снаряд. Районът е отцепен. Очаква се проверка от специалисти.

Пътниците, които са на летището ще бъдат своевременно информирани за своите полети. Министерството на транспорта призовава всички авиокомпании да подават точна и актуална информация на летището, за да могат пасажерите да бъдат уведомени.

Бензиностанциите в района са затворени.

Няма отменени влакове. Влакът от Карлово за София преминава с повишено внимание през района на взривовете. По информация на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ има счупени стъкла по гарите в района, но няма поражения върху инфраструктурата. В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия. В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна.

Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София. По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници. Препоръката е да се затворят прозорците, за да не влезе дима.

Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени. Линейки и пожарни пътуват в тази посока. Хората от района на Челопечене ще бъдат евакуирани.

Председателят на вътрешната комисия към Народното събрание Минчо Спасов потвърди, че инцидентът е станал в складове на министерството на отбраната. Според него в момента на експлозиите в него не е имало военни, защото тежкият инцидент е станал извън работно време.

Още информация и отзиви от граждани и институции в Dnes.bg

**Актуализирано към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още