IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компостират биоразградимите отпадъци на София в Хан Богров

На площадката в село Яна ще има инсталация за механо-биологично третиране

11:46 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Компостират биоразградимите отпадъци на София в Хан Богров

Изграждане на инсталация за механо-биологично третиране на смесено събраните битови отпадъци, инсталация за компостиране на биоотпадъците и депо за депониране на неопасни отпадъци предлага консултантът по предварителните предпроектни проучвания по инвестиционното предложение "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битови отпадъци на Столичната община".

Според предложението на консултанта - консорциума „Фихтнер/БТ-Инженеринг/Аква консулт“, инсталацията за механо-биологично третиране ще се изгражда на площадката "Яна-Садината", като през нея се предвижда да минават около 400 000 т смесени отпадъци годишно, съобщи директорът на дирекцията "Околна среда" на общината Петър Трайков, цитиран от БТА.

В инсталацията отпадъците ще бъдат механично и ръчно сепарирани, с част от тях ще се произвежда гориво, което ще се изгаря в циментовите заводи, а биоразградимият материал ще бъде предварително третиран преди депонирането му в депото за неопасни отпадъци. Депото ще бъде изградено на същата площадка и според проекта ще приема между 150 хил. и 200 хил. т годишно.

Инсталациите за компостиране на отпадъците ще се изграждат на площадката "Хан Богров". Според предпроектните проучвания очакваното количество е около 20 хил. т годишно отпадъци - от паркове, градини, междублокови пространства и зелени площи, и около 25 000 тона годишно - от разделно събирани хранителни отпадъци от заведения за обществено хранене и пазари в Столичната община.

До октомври се очаква да приключи процедурата по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение, каза Трайков.

От общината вече са изпратили предложението за съгласуване с РИОСВ, МОСВ, РИОКОЗ и други заинтересовани институции. Докладът е публикуван и на интернет страницата на общината за писмени становища и за мнения по него, които се приемат до 10 юли.

След изготвянето на окончателния доклад за ОВОС ще се премине към процедура по кандидатстване за комплексни разрешителни за инсталациите, предвидени за третиране на битовите отпадъци в Столичната община, обясни Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още