IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-после завършиха депото в Карлово с парите от боклука на София

Строежът на цялото сметище продължи повече от 6 години и в него са вложени над 12 милиона лева

17:17 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-после завършиха депото в Карлово с парите от боклука на София

Приключи изграждането на петата, последна клетка на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Карлово, съобщи заместник-кметът по екологията Никола Ликов. Близо 2 години продължи строежът заради забавеното финансиране от държавата. 2,5 милиона лева са вложени в изграждането на клетката, която е с площ 14 дка. Парите бяха осигурени по постановление 282 на МС, с които държавата отпусна 17,5 милиона лева на община Карлово срещу депонирането на 80 000 тона софийски отпадъци на карловското депо.

И петата клетка, както и останалите, е изградена по специална технология по всички европейски изисквания. Целта е в почвата и подземните води да не проникват вредни вещества и инфилтрати от натрупаната смет. В основата на клетката е положен плътен слой глина, отгоре – водонепроницаемо фолио, за да се избегне замърсяването.

Строежът на цялото сметище продължи повече от 6 години и в него са вложени над 12 милиона лева, осигурени от МОСВ и по различни финансиращи програми. Част от средствата са и от програма ИСПА. Площта му е 14 дка, на общински терен южно от Карлово. Сметището се стопанисва от казанлъшката фирма „Еконекст”, избрана след конкурс. Според сключения договор край Карлово се депонира битовата смет и от общините Сопот, Хисар и Калояново.

Първата клетка на карловското регионално депо е запълнена до кота 10 метра, като има все още свободен обем. Втора и трета клетки са пълни на около 40% от обема си. „Депото има поне 40 години живот при тези темпове на обработка на сметта. Има възможности да се монтират съвременни системи за производство на енергия от метан например и това също може да удължи живота му”, допълни заместник-кметът Ликов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още