IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията изяде 12% от печалбата на Слънчо АД

Продажбите на продукция се увеличават с 5% до 1,8 млн. лв.

17:01 | 10.07.08 г.
Инфлацията изяде 12% от печалбата на Слънчо АД

Производителят на детски и диетични храни Слънчо АД отчете ръст от 5 на сто в продажбите на продукция в стойностно отношение до 1,8 млн. лв., показаха неконсолидираните данни от финансовия отчет за полугодието на тази година, предадени в Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба обаче отчита понижение от 12 на сто до 337 хил. лв. От една страна това се дължи на по-бързия темп на нарастване на разходите по икономически елементи, но от друга за шестмесечието на тази година Слънчо АД е начислило повече разходи за данъци - 37 хил. лв. при данъчни разходи от 14 хил. лв. година по-рано.

Разходите по икономически елементи се увеличават със 7 на сто и към 30 юни достигат 1,457 млн. лв.

Голяма част от ръста в разходите по икономически елементи се генерира от разходите за възнаграждения – те се увеличават с 32 на сто до 242 хил. лв. Последните нарастват, защото ръководството на Слънчо АД е възприело стимулиране на персонала чрез възнаграждения, като е отчетен инфлационния процент в страната, става ясно от отчетите на компанията.

От оперативна дейност компанията генерира положителен паричен поток в размер на 336 хил. лв. Балансовата стойност на дълготрайните материални активи се увеличава със 17 на сто от началото на годината до 656 хил. лв.

Основният капитал на Слънчо АД е 1,6 млн. лв., а собственият – 2,698 млн. лв. За шестте месеца от началото на годината активите на дружеството отчитат ръст от 18 на сто до 3 млн. лв.

Основни акционери на дружеството са Почивен комплекс – РМ ЕООД - Бухово със 75,85% от капитала и Виктор Алексиев Михайлов с 19,70%. Едноличен собственик на Почивен комплекс – РМ ЕООД е Нивиа Трейдинг ЕООД.

За 2008 г. очакваният ръст на продажбите на Слънчо АД е 15-20%.

Акциите на Слънчо АД бяха въведени за търговия от 4 юни, но оттогава има само една сделка с една акция при цена 7 лева.

Свързани компании:

Слънчо АД(SLR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още