IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параходство БРП с 29% ръст на консолидираната печалба и 20% на продажбите

БРП отчита и 20,4% ръст на годишна база на консолидираните продажби до 27,9 млн. лв. за полугодието на 2008 г.

17:07 | 28.08.08 г.
Параходство БРП с 29% ръст на консолидираната печалба и 20% на продажбите

Параходство Българско речно плаване АД отчита 29% ръст на консолидираната печалба до 4 млн. лв. за първите шест месеца на 2008 г., спрямо 3,1 млн. лв. за съпоставимия период на 2007 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Неконсолидираната печалба на БРП за първите шест месеца на 2008 г. е 3,1 млн. лв.

БРП отчита и 20,4% ръст на годишна база на консолидираните продажби до 27,9 млн. лв. за полугодието на 2008 г. Неконсолидираните продажби са за 23,2 млн. лв.

В доклада за дейността са записани очаквания за следващото тримесечие (юли-септември). Очаква се стабилизиране на превозите на руди и пелети за металургичен завод US Steel Smederevo (Сърбия), чийто планов ремонт беше завършен в началото на годината. Може да се очаква намаление или дори пълно спиране на превозите на суровини през "Пристанище Лом" за Кремиковци поради незадоволителното финансово състояние на комбината, което ще доведе до преносочване на свободния тонаж по други релации и възможно намаление на навлата поради по-голямо предлагане на свободен тонаж.

При зърнените храни от месец юли започва жътвата на ечемика, рапицата и пшеницата , чиято реколта през този сезон се очаква да бъде повече от добра. Това ще доведе до значително активизиране на превозите на зърна. При добро запълване на наличния капацитет и появата на временен недостиг на тонаж по реката като цяло, може и да се очаква леко завишение на навлата при зърнените транспорти. Но истинския бум в превозите на зърна, както и в навлата, свързани с тези превози може да се очаква едва след появата на царевицата, т.е. след минимум 3 месеца.

При въглищата летният период се характеризира със слабо търсене на въглища от страна както на населението, така и за нуждите на ТЕЦ, затова предлаганите обеми за превоз са минимални. Месец август е традиционен месец на отпуските, през който преобладаваща част от предприятията намаляват производството си, вследствие на което спада и нуждата от суровини. Летните месеци се използват също за ремонти на мощностите, което допълнително снижава или дори спира потреблението на суровини.

При металите и производните им е в сила тенденцията на намаление на производството поради отпуск на персонала, по-слабо търсене от страна на европейските купувачи и планирани ремонти, се казва в доклада за дейността.

За последните 12 месеца цената на акциите на БРП се е понижила с 60,74% до 4,02 лв. средна цена за акция днес.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още