IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на ЦБА за второто тримесечие се увеличава до 305 хил. лв.

За полугодието натрупаната загуба е 436 хил. лв. при печалба година по-рано в размер на 467 хил. лв.

11:38 | 29.08.08 г.
Загубата на ЦБА за второто тримесечие се увеличава до 305 хил. лв.

За периода април-юни 2008 г. нетният консолидиран финансов резултат на ЦБА Асет Мениджмънт е загуба на стойност 305 хил. лв., или със 130% повече от отчетената консолидирана загуба за първото тримесечие в размер на 131 хил. лв., става ясно от отчетите на компанията, публикувани в Бюлетин Investor.bg.

За полугодието натрупаната загуба е 436 хил. лв. при печалба година по-рано в размер на 467 хил. лв.

В отчетите на компанията е записано, че "реализираната загуба за периода не се дължи на намаление на приходите от продажби, които бележат ръст през този период, а е резултат основно на временния спад на пазарната стойност на финансовите инструменти, които групата притежава и се търгуват на БФБ – София АД".

Справка в отчета за доходите сочи, че са реализирани отрицателни операции с финансови активи и инструменти на стойност 347 хил. лв., а нетните приходи от продажби се увеличават с 84% до 37 млн. лв.

Без отчетените загуби от преоценка на финансовите активи за 347 хил. лв., обаче финансовият резултат на ЦБА Асет Мениджмънт отново би бил отрицателен, но този път в размер на 89 хил. лв.

Причината е в това, че независимо от големия ръст в нетните приходи от продажби, то разходите по икономически елементи се увеличават с по-бърз темп или с 91% до 37,212 млн. лв., което води до отрицателен финансов резултат от оперативна дейност на стойност минус 192 хил. лв. при положителен такъв година по-рано в размер на 602 хил. лв.

С най-голям темп в разходите по икономически елементи нарастват разходите за възнаграждения и социални осигуровки, чиито сумарен ръст е 3,2 пъти до 2,717 млн. лв.

От отчетите на ЦБА Асет Мениджмънт става ясно, че "основно в резултат на откриването на нови търговски обекти, групата отчита увеличение на оперативните разходи свързани с увеличението броя на магазините и разширението на търговските площи през първото шестмесечие на тази година".

През първото тримесечие на 2008 година групата пое управлението на четири действащи магазина в град Търговище и откри хипермаркет в град Велико Търново.

През второто тримесечие на 2008 година групата откри първия хипермаркет на веригата в София. На 22 май 2008 г. дъщерното дружество ЦБА-Габрово ЕООД откри трети супермаркет в Габрово, с който откритите от веригата чрез трите дъщерни дружества нови търговски обекти от началото на 2008 година стават общо седем.

През второто тримесечие на 2008 година дружеството приключи успешно сделката по придобиване на 100 % от капитала на „Бурлекс 104” АД, с което на практика към изградената верига от 18 търговски обекта на „ЦБА Асет Мениджмънт” АД се присъединяват още 8 супермаркета във Варна и по един в Каварна, Добрич и Провадия.

Към 30 юни 2008 „ЦБА Асет Мениджмънт” АД управлява чрез своите дъщерни дружества 29 супермаркета, разположени в 9 града на България, а търговските площи, с които оперира, са нарастнали от 3 900 кв. м. в средата на 2007 г. до 16 500 кв.м.

От началото на сесията до момента няма сделки с акциите на ЦБА.

 

Свързани компании:

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още