IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска компания с интерес да придобие торовия завод Химко

Уралхим има готовност да възстанови производството в завода в кратки срокове при успешно приключване на преговорите

14:53 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руска компания с интерес да придобие торовия завод Химко

Руската компания „Уралхим“ е заявила интерес за придобиване собствеността върху завода за производство на карбамид „Химко“ край Враца, съобщи кметът на общината Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Той поясни, че преди дни се е срещнал с представител на руската химическа компания. На срещата, в присъствието на народния представител от Врачански регион Георги Божинов, председател на Комисията по околна среда в Народното събрание, директорът по инвестиционната политика на „Уралхим“ Михаил Бешлачев е заявил, че компанията проявява голям интерес към придобиването на акциите на „Химко“ и води преговори със собствениците им.

„Уралхим“ има готовност веднага да изпрати 70-80 руски специалисти и да възстанови производството в завода в кратки срокове при евентуално успешно приключване на преговорите, е казал Бешлачев. Това ще стане след подмяна на част от инсталациите и при поетапно натоварване.

Според Младенов работата на торовия завод е необходима за града, но не на всяка цена. Единственото условие, което общината поставя, е получаването на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при евентуално пускане в действие на химическите инсталации, допълни той.

Ако бъдещият инвеститор поеме гаранции за екологично и чисто химическо производство, в съответствие със стандартите на ЕС, общината ще подкрепи неговите усилия, подчерта Тотю Младенов.

Според него „Уралмаш“ е добър инвеститор, тъй като компанията притежава осем завода за производство за изкуствени торове в Русия и чужбина и е утвърдена на международния пазар.

„Химко“ не работи от 2003 г., а от 2005 г. е обявен в несъстоятелност за натрупани дългове към „Булгаргаз“, НЕК ЕАД и други кредитори в размер над 160 млн. лв.

Въпреки това акциите на дружеството са едни от най-ликвидните на БФБ-София. За  последния месец по позицията са сключени общо 136 сделки, а книжата на дружеството за същия период са поскъпнали с 40 на сто, като днес затвориха на ниво  от 0,14 лв. за брой.

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още