IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Химко АД

Позицията зае второ място по брой на сключените сделки за последните пет работни дни

12:25 | 06.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Химко АД

Екипът на Investor.bg избра акциите на Химко АД за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмица”. Позицията зае второто място по брой на сключените сделки за последните пет работни дни.

Причина за високата ликвидност бе новината от понеделник, че руската компания Уралхим е заявила интерес за придобиване на собствеността върху врачанския торов завод. Директорът по инвестиционната политика на Уралхим Михаил Бешлачев е заявил, че компанията проявява голям интерес към придобиването на акциите на Химко и води преговори със собствениците им.

Към момента, обаче предприятието е в процедура по оздравяване и всички активи за под разпореждане на оздравителя Ново Химко АД. Тоест, все още не е ясно по какъв начин руската компания възнамерява да придобие реалните активи на завода.

През май миналата година Врачанският окръжен съд обяви за сключен договора за продажба на търговско предприятие, с който Химко АД прехвърли на Ново Химко АД правото на собственост върху търговското си предприятие с фирма Химко АД като съвкупност от права, задължения и фактически отношения. Цената бе 85,74 млн. лв., като договорът предвиждаше тя да се заплати чрез удовлетворяване вземанията на кредиторите на предприятието в степен и в сроковете, посочени в приетия от кредиторите и утвърден от съда по несъстоятелността оздравителен план и при условията, посочени в него.

Врачанският торов завод не работи от 2003 г. От 2005 г. Химко АД е обявено в несъстоятелност за натрупани дългове към „Булгаргаз“, НЕК ЕАД и други кредитори в размер над 160 млн. лв.

През последните години на няколко пъти в медийното пространство се разпространяваха слухове за евентуалното повторно пускане на завода в експлоатация. Засега обаче няма предприети реални стъпки в тази насока.

Химко АД е приватизирано през 1999 г. от американската компания IBE Trans of New York, а впоследствие производството в комбината намалява драстично. Финансовото състояние на предприятието се влошава силно, а дълговете продължават да растат, което в края на сметка довежда до окончателното спиране на производствените мощности през 2003 г. Следват неколкократни прехвърляния на големи пакети от акции, в резултат на които дружеството сменя различни мажоритарни собственици. По последни данни, преди договорът за прехвърляне на активите на Ново Химко АД, в Химко АД не е имало нито един акционер с дял от над 5% в капитала.

През последната седмица раздвижването по позицията бе значително. Общо 398 сделки бяха сключени с акциите на дружеството, при което цената им отчете повишение от над 50% до ниво от 0,20 лв. за брой. В сряда сделки бяха сключени и на нива от 0,30 лв. за акция, което е най-високата стойност от края на октомври 2007 г. насам.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още