IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Ломско пиво АД

Над 150 хил. акции на компанията смениха собственика си за петте работни дни, като оборотът попозицията достигна 248 837 лв.

12:27 | 01.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Ломско пиво АД

Екипът на Investor.bg избра акциите на Ломско пиво АД за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. В четвъртък компанията публикува финансовия си отчет за деветмесечието, който показа ръст на продажбите от 24 на сто на годишна база до 6,3 млн. лв.

Нетната печалба нараства до 873 хил. лв. от 864 хил. лв. преди година. От оперативна дейност паричният поток е положителен на стойност 825 хил. лв.

Книжата на дружеството бяха сред малкото, които поскъпнаха през седмицата. Вчера те затвориха на ниво от 1,70 лв. за брой, което представлява ръст от 8,28% на седмична база.

Освен повишението в цената, по позицията се наблюдаваше и значителен ръст в изтъргуваните обеми – общо 155 890 акции на компанията смениха собственика си за петте работни дни, като оборотът достигна 248 837 лв. Позицията зае 19-то място по оборот за седмицата. За сравнение, среднодневният оборот по позицията за последните 12 месеца е малко над 7 хил. лв., което прави 35 хил. лв. за седмица.

Общо 64 сделки бяха сключени с дяловете на Ломско пиво за изминалата седмица, което отреди на компанията 24-то място в класацията по ликвидност.

Акциите на Ломско пиво се търгуват на БФБ-София от юли 2007 г., когато на аукцион бяха предложени 20% от капитала на дружеството. Записани бяха всички предложени акции (900 хил. на брой) на цена от 3 лв. за брой. През декември 2007 година бяха продадени още 18,6% от капитала на Ломско пиво.

Ломско пиво АД е част от икономическата група на Енемона АД. Пивоварният завод „Ломско пиво” АД е наследник на основаната от чешките братя Милотин и Хозман в 1894 г. пивоварна в крайдунавския град Лом. Пивоварната стартира с приблизително 800 хил. литра обем продукция. В края на 60-те години на 20 век тя е преименувана на Пивоварен завод „Дунав”.

Към настоящия момент продуктовата гама на Ломско пиво включва марките “Almus”, “Шопско”, “Sofia” и “Мизия”. Пазарните позиции на компанията са съсредоточени основно в Северозападна България.

През септември тази година Комисията за финансов надзор потвърди проспект за увеличение на капитала на Ломско пиво АД, чрез издаване на нови акции. Емисията е в размер на 1,5 млн. лв., разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност 2,5 лв. всяка.

 

Свързани компании:

Ломско пиво АД(LOMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още