IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меком ще купува дълготрайни активи от дъщерни дружества за 11,8 млн. лв.

От сделките Меком очаква да реализира нетни приходи от продажби средно годишно не по-малко от 8 млн. лв.

09:41 | 12.11.08 г.
Меком ще купува дълготрайни активи от дъщерни дружества за 11,8 млн. лв.

Меком АД свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 29 декември тази година, на което ще се гласува по проект за закупуване на дълготрайни активи, собственост на две дъщерни на Меком АД дружества на обща стойност 11 808 960 лева без ДДС, съобщи Меком чрез Бюлетин Investor.bg.

Става въпрос за сключване на договори с дружествата Интерфудс АД и Модена 08 ООД за покупка на дълготрайни материални активи, собственост на дружествата (земя, производствени сгради, кланично оборудване, оборудване за производство на колбаси и стопански инвентар) с цел обогатяване асортимента на предлаганите от дружеството стоки.

Тъй като Меком е носител на всички лицензи за износ в страните от ЕС, концентрирането на производството ще доведе до увеличаване на обемите на износа и на вътрешния пазар, ще спомогне да се подобри качеството на произведената продукция, ще се подобри управленската и контролната дейност, се казва в съобщението на дружеството.

При сключване на сделките Меком ще договори отсрочено плащане от 90 дни от датата на закупуване на активите, което позволява да се оптимизират паричните потоци на дружеството.

От сделката с Интерфудс Меком очаква да реализира нетни приходи от продажби средно годишно не по-малко от 5 млн. лв., а при осъществяване на сделката с Модена 08 ООД - не по-малко от 3 млн. лв.

Едно от основните направления, в които Съветът на директорите на Меком работи през настоящата година, е оптимизиране дейността на дружеството и насочване на средства под формата на инвестиции в месодобива и месопреработката.

В случай че бъдат одобрени, сделките ще бъдат в полза и на трите дружества, тъй като закупените от Меком активи ще се натоварват по-пълно, а Интерфудс АД и Модена 08 ООД ще насочат средствата от продажбата за икономическа изгода на дружествата, се казва още в съобщението.
 

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още