IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България образува първото си дело пред Съда на Европейските общности

Предмет на делото е искане на Софийски градски съд за тълкуване на текстове от Директива 96/9/ЕО

17:57 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
България образува първото си дело пред Съда на Европейските общности

България образува първото си дело пред Съда на Европейските общности, като съдебното заседание се проведе днес, 27 ноември, съобщиха от софийската адвокатска кантора „Комитов и Цеков”, чиито адвокати Емил Марков и Андрей Андреев пледираха в Люксембург.

На заседанието бяха изслушани становища и на българското правителство и Комисията на Европейските общности.

Предмет на делото е искане на Софийски градски съд за тълкуване на текстове от Директива 96/9/ЕО, която касае правната закрила на базите данни.

Преюдициалното запитване е отправено в рамките на спор между „Апис-Христович” ЕООД и „Лакорда” АД. Двете търговски дружества се занимават с продажба на електронни бази данни с юридическа информация. „Апис” твърди, че „Лакорда” е извлякло и използвало неправомерно съществена част от съдържанието на създадена от „Апис” база данни.

Съдът в Люксембург ще даде тълкуване по шест въпроса, поставени от Софийски градски съд в рамките на преюдициалното запитване. Tака ще бъдат изяснени някои основни понятия от директивата. Отговорите ще са от особено значение за бъдещото развитие на търговията с този род продукти, респективно тяхната защита от нерегламентирано посегателство. В този смисъл, решението на Съда на ЕО по тълкуването и прилагането на нормите за закрила на базите данни ще бъде българският принос към общото европейско законодателство, се казва в съобщението.

Решението на Съда на Европейските общности има за цел да даде тълкуване на европейската правна норма. То ще се ползва със задължителна сила както за българския съд, отправил запитването, така и за всички останали съдилища в страните-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още