IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параходство БРП с 50% ръст на консолидираната печалба до 5,64 млн. лв.

Консолидираните нетни приходи от продажби се увеличават с 24,4% на годишна база

14:37 | 28.11.08 г.
Параходство БРП с 50% ръст на консолидираната печалба до 5,64 млн. лв.

Параходство БРП отчита 50,5% ръст на консолидираната печалба до 5,64 млн. лв. за деветмесечието на 2008 г., спрямо съпоставимия период на 2007 г.

Консолидираните нетни приходи от продажби се увеличават с 24,4% на годишна база до 42,7 млн. лв. за деветмесечието на 2008 г.

Консолидираният отчет за паричния поток показва увеличение на паричните наличности с 2,9 млн. лв. от началото на 2008 г.

Неконсолидираната печалба, публикувана в края на миналия месец, отчете ръст от 35% до 4,25 млн. лв., а неконсолидираните продажби - с 19,2% до 35,2 млн. лв.

Параходство Българско речно плаване АД извършва международна транспортна дейност на товари по р. Дунав и като такава, дейността му е в зависимост от рисковете на международния фрахтови пазар. В частност факторите, носещи риск за дейността на дружеството, могат да се разделят на обективни, върху които емитента не може да влияе и субективни, върху които може да се окаже влияние от страна на емитента.

Към обективните фактори, според междиния отчет за дейността, спадат природните, където основният фактор е нивото на р. Дунав, както и атмосферните условия през периода. Нивото на р. Дунав пряко влияе както върху натовареността, така и върху скоростта на конвоите. И двете крайности - критично ниско и критично високо ниво на реката са изключително проблематични за коробоплаването, тъй като в резултат на затруднената или изцяло прекратена навигация се увеличават разходите, а приходите намаляват.

Периодът октомври – декември обхваща есенния и началото на зимния период – един от най-трудните в навигационно отношение периоди. Имайки предвид, че времето през втората половина на юли и целия август беше необичайно горешо и сухо, може да се очаква рязко и продължително снижение на нивото на реката за следващите месеци. Възможна е появата на плитки прагове по руслото на реката , които ще доведат до намаляване или спиране на корабоплаването в отделните участъци на реката. Като следствие от ниското ниво ще се ограничи газенето на съдовете, което рефлектира в намаление на количеството товар на борда, съответно и получените приходи, както и в намаление в скоростта на движение на конвоите. Възможни са и засядания на съдове или цели конвои по образувалите се прагове. Тяхното отсядане и отвеждане настрани е източник на много допълнителни разходи, които са изцяло за сметка на корабособственика, поясняват от параходството.

Втората половина на периода е характерна с появата на мъгли, особено в първата половина на деня, които водят до почти ежедневно временно спиране на корабоплаването и до значително удължаване в срока на доставките.

Приходите на дружеството се влияят от множество фактори, но като най-значимо следва да се посочи цената на горивото и съотношението на щатския долар към лева.

За да бъде елиминиран негативния ефект от снижението на курса на долара към лева и стабилизирано нивото на приходите, в началото на април 2008 г. дружеството започна преговори за преминаване към разплащане в евро с основните доставчици на руски и украински суровини, формиращи до 70 % от транспортната дейност на Параходството. При почти всички договори на FOB основа, разплащанията за транспорта бяха успешно трансформирани от щатски долари в евро, но за някой от големите договори на CIF основа, долара си остана основна разплащателна единица и ще продължава да бъде корегиращ фактор за обема на приходите по източна линия. През втората половина на 2008 започна възходящ тренд на долара спрямо еврото, които ще доведе до увеличение на приходите в левова равностойност, се казва още в доклада за дейността.

Поради снижение в цените на металите в световен мащаб, металургиченият завод на US Steel Smederevo (Сърбия) обяви намаление на производството на метали за месец октомври. Една от основните пещи на завода ще бъде спряна за ремонт, което ще доведе и до двоен спад в потреблението руди и пелети.

През последите шест месеца превози на руди и други производни за Кремиковци не се извършват.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още