IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мостстрой продължава да работи на загуба, продажбите падат с 30%

Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Мостстрой АД през текущата година се оказват проблемите, свързани с отпускане на финансов ресурс по проекти по линия на предприсъединителните програми и Структурните фондове на ЕС

10:24 | 02.12.08 г.
Мостстрой продължава да работи на загуба, продажбите падат с 30%

Мостстрой АД реализира консолидирана загуба от 207 хил. лв. за деветмесечието на 2008 г., спрямо печалба от 53 хил. лв. за съпоставимия период на 2007 г., показва отчетът на дружеството, публикуван в Бюлетин Investor.bg. Все пак консолидираната загуба намалява спрямо 256 хил. лв. за полугодието на 2008 г.

Също така консолидираните нетни проходи от продажби намаляват с 30,3% за деветмесечието на годишна база до 17,5 млн. лв. За полугодието спадът на годишна база беше 32% до 9,8 млн. лв.

Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Мостстрой АД през текущата година се оказват проблемите, свързани с отпускане на финансов ресурс по проекти по линия на предприсъединителните програми и Структурните фондове на ЕС, както и последващото частично забавяне на разплащанията от страна на възложителите, се казва в междинния доклад за дейността.

Дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурата, в т.ч. и „Мостстрой” АД, има ясно изразен сезонен характер. Строителството се извършва главно в периода март-октомври. От друга страна, разплащанията с възложителите се осъществяват в края на съответната календарна година, когато е и крайният срок за изразходване средствата от държавния бюджет. Налице е обратнопропорционална зависимост между извършвани дейности – разплащания. Паричните постъпления дружествата в бранша получават в началото на съответната календарна година, а дейността си извършват основно през второто и третото тримесечие. Извършват се допълнителни разходи, които на практика намаляват или изразходват изцяло печалбата.

С цел повишаване конкурентоспособността на фирмата през последните години са закупени на лизинг или с кредит нови машини и съоръжения. Забавянето на разплащанията не позволява обслужването на задълженията в срок и води до натрупване на допълнителни лихви и увеличаване на разходите.
Необходимостта от оборотни средства за финансиране изпълнението на обектите и покриване на текущите разходи и забавянето на разплащанията са причина фирмите в бранша да търсят допълнително финансиране под формата на кредити.

Всичко това е станало причина за забавяне изпълнението на спечелените от дружеството обекти, отлива на висококвалифицирани кадри, увеличаване разходите и кредитната задлъжнялост на дружествата и намаляване нормата на печалба, посочват от компанията.

Дружеството работи основно на българския пазар на пътностроителни услуги, където обемът на поръчките е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти и дружеството не може да влияе върху този обем.

Друг фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството, е високото равнище на инфлация в страната, което предопределя възвръщаемостта на направените инвестиции и е причина за оскъпяване на продукцията и изпълнението на вече спечелени обекти. Законът за обществени поръчки не предвижда предоговаряне на условията по вече сключени договори. Чл. 43 от ЗОП допуска в изключителни случаи единствено „намаляване на договорените цени в интерес на възложителя”.

Датата на въвеждане за търговия на новите акции от увеличението на капитала на Мостстрой е 5 декември. Мостстрой увеличи капитала си със собствени средства от 1 114 940 на 5 574 700 чрез издаване на 4 459 760 броя акции с номинал 1 лев. Към момента на днешната борсова сесия акциите на компанията бележат спад от 0,5 на сто до цена от 4 лв. за брой.

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още