IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Етропал АД

Прозиводителят на медицински консумативи повиши пазарната си капитализация с 23,4% на седмична база

16:50 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Етропал АД

Книжата на Етропал АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

Прозиводителят на медицински консумативи повиши пазарната си капитализация с 23,4% на седмична база до ниво от 3,64 лв. за акция. Общо 145 сделки бяха сключени по позицията за петте дни, като общата им стойност бе малко над 100 хил. лв.

В началото на месеца стана ясно, че Еврохолд България е в напреднала фаза по привличане на купувач за Етропал АД. На настоящия етап от сделката световната финансова криза не оказва негативно влияние, смятат от холдинга и очакват приключване на преговорите към края на първото тримесечие на 2009 г. Процесът на продажба на производственото направление на Еврохолд е част от стратегията на холдинга за фокусирането му върху финансовите операции.

Консолидираните приходи от продажби на Етропал отчетоха спад от 32,4% на годишна база до 7,7 млн. лв. за първите девет месеца на годината. Печалбата на комапнията на консолидирана база за деветемесието е едва 52 хил. лв. в сравнение с 1,29 млн. лв. година по-рано. Причината е в забавяне на изпълнението на спечелената от Етропал АД обществена поръчка към Министерство на здравеопазването. Към 30 септември 2008 година тя е изпълнена на 50% като през четвъртото тримесечие на 2008 година ще бъдат изпълнени останалите 50% от договора, се казва в материалите към отчетите на компанията.

Предприятието в Етрополе е създадено през 1976 год. като експериментално звено към Научен институт по ортопедия и травматология към Медицинска академия – София (тогава Национален Институт по Ортопедия и Травматология). Първоначалната му дейност е свързана с експериментиране в производството на тазобедренни ендопротези и инструментариум за тяхното имплантиране. С разрастването на дейността през 1979 година звеното се преобразува в Научно-внедрителски и производствен сектор към НИОТ. Към производствената дейност през 1982 година се добавя производството на спринцовки за еднократна употреба.

През 1983 год. се създава Научно-производствен стопански комбинат за ендопротези, инструментариум и медицински изделия. Започва изграждане на цех за производство на хемодиализатори. През 1986 год. в дружеството започва и производството на системи за хемодиализа, с което се създава възможност за предлагането им съвместно с диализатор. Етропал понастоящем е единственият производител в България на консумативи за хемодиализа.

Пазарната капитализация на Етропал към момента е на стойност 18,2 млн. лв., като за последните 12 месеца тя се е понижила с 56,5 на сто.

Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още