IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на „Доверие“ гласуваха против покупка на активи от Меком АД

Сделката е на обща стойност 11 808 960 лева без ДДС, представляващи 15% от общите неконсолидирани активи на Меком

10:11 | 05.01.09 г.
Фондовете на „Доверие“ гласуваха против покупка на активи от Меком АД

Представител на универсалния, допълнителния и професионалния пенсионен фонд на Доверие е гласувал с 227 005 гласа на Общото събрание на Меком АД против решение за покупка на дълготрайни активи от силистренския производител на колбаси от дъщерните му дружества, съобщи Меком АД чрез "Бюлетин Investor.bg".

Става въпрос за сключване на договори с дружествата Интерфудс АД и Модена 08 ООД за покупка на дълготрайни материални активи, собственост на дружествата (земя, производствени сгради, кланично оборудване, оборудване за производство на колбаси и стопански инвентар) с цел обогатяване асортимента на предлаганите от дружеството стоки.

Сделката е на обща стойност 11 808 960 лева без ДДС, представляващи 15% от общите неконсолидирани активи на Меком към края на септември.

Решението, обаче е прието с мнозинство от 727 228 гласа, или 76,21% от представения по тази точка от дневния ред на събранието капитал.

На въпрос на представителят на трите фонда на Доверие не е ли по-добре Меком АД да се преструктурира чрез вливане и сливане на дъщерните дружества от икономическата група, а не чрез прехвърляне на активи към Меком АД, от дружеството са отговорили, че по принцип преструктурирането е приоритет, но към момента съществуват обективни причини то да не бъде извършено изцяло, тъй като не е целесъобразно прекратяването на тези дружества, а само концентриране на производствени мощности за месопреработката, което е само една малка част от техния предмет на дейност.

На въпрос за какво ще бъдат използвани получените средства от продажбата на активите от страна на дъщерните дружества, от Меком АД отговарят, че те ще се разходват за оптимизиране дейността на двете компании като това ще бъде посочено по-подробно в консолидирания отчет за дейността на Меком АД.

От дружеството са посочили, че чрез въпросните сделки няма да бъдат ощетени миноритарните акционери, тъй като сделките се извършват в рамките на икономическата група.

До момента няма сделки с книжата на Меком АД.

 

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още