IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Девин АД

Книжата на компанията се повишиха със 17% за последните пет работни дни

09:04 | 07.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Девин АД

Акциите на Девин АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Бутилиращата компания повиши пазарната си капитализация със 17% за изминалата седмица на фона на общите негативни настроения на БФБ-София.

Вчера книжата на Девин затвориха на ниво от 1,60 лв. за брой.

В началото на седмицата компанията публикува неконсолидирания си отчет за миналата година, който показа спад на печалбата до 1,86 млн. лв. при 3,12 млн. лв. за 2007. Приходите от продажби за 2008 г., обаче бележат повишение от 18,6% до 63,85 млн. лв.

Както и през 2008 г., Съветът на директорите на Девин АД организира среща, на която ще бъдат представени и обсъдени неодитираните резултати на дружеството за 2008 г., както и приоритетите и перспективите за 2009 г. Срещата ще се проведе на 12 февруари.

В интервю за Investor.bg през октомври миналата година главният изпълнителен директор на Девин АД, Цветан Лъжански, заяви, че през 2009 г. компанията ще насочи усилията си приоритетно към румънския пазар.

Фирма Девин е основана през 1992 като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 година компанията е акционерно дружество със 100% частен капитал.

Девин АД притежава концесия за водоползване на сондажи 3 и 5 в региона на град Девин, Родопите, от които се бутилира минерална вода “Девин”. Компанията притежава и разрешително за водоползване на извор Балдаран, от който се бутилира уникалната за българския пазар изворна вода “Девин”.

През лятото на 2007 г. Девин АД осъществи IPO при емисионна цена 6,1 лв. за акция, а презаписването бе 11 пъти. От тогава компанията е понижила пазарната си капитализация с близо 75 на сто, като в момента тя е в размер на 28,6 млн. лв.

На база данните от отчета на Девин за последното тримесечие на миналата година, коефициентът цена/печалба на акция (Р/Е) достига близо 14 на неконсолидирана база. Съотношението цена/счетоводна стойност (P/B) е 2,34, а цена/продажби на акция (P/S) е 0,41.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа 

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още