IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български транспортен холдинг отчита 2 лв. консолидирана печалба на акция

Общите приходи се увеличават със 7,6 на сто и достигат 16,7 млн. лв.

10:47 | 23.02.09 г.
Български транспортен холдинг отчита 2 лв. консолидирана печалба на акция

Български транспортен холдинг АД обяви за миналата година нетна консолидирана печалба на стойност 709 хил. лв. (2 лева на акция) при положителен финансов резултат от 727 хил. лв. за 2007 г., показаха отчетите на компанията, представени чрез БФБ-София.

Общите приходи се увеличават със 7,6 на сто и достигат 16,7 млн. лв., като най-голям дял в тях заемат приходите от продажби – 16 млн. лв.

Български транспортен холдинг има инвестиции в капитала на 20 дъщерни дружества, опериращи в транспортния сектор.

Основната дейност на холдинга, формираща повече от 25% от приходите му, е търговската дейност, в това число търговия със светли течни горива, газ пропан-бутан, смазочни материали, гуми и други.

В края на четвъртото тримесечие на 2008 г. приходите от продажби на стоки се увеличават с 1,77% в сравнение с 2007 г. Това се дължи на драстичното увеличение на цените на течните горива през първите 8 месеца на 2008 г., става ясно от отчетите на транспортния холдинг.

„Важно е да се има предвид, че в намалението на количествата (течни горива), продавани на дъщерните дружества с цел собствено потребление, освен цените на горивата влияе и изключително затрудненото икономическо състояние на сектор „Транспорт”, което особено се изостри през второто и трето тримесечие и се задълбочи през четвъртото тримесечие с развитието на световната финансова икономическа криза“, е записано още в обяснителните бележки на компанията.

Продажбите на газ пропан-бутан в количествено отношение през четвъртото тримесечие на 2008 г. бележат най-драстичен спад, намалявайки с 49% в сравнение с 2007 г. Според дружеството причината за този спад е оттегляне на дъщерните дружества от пазара на дребно на газ пропан-бутан и прекратяване на дейността на търговските им обекти като нерентабилни. „Съществува реална заплаха при продължаване на тази тенденция „Български транспортен холдинг” АД и дъщерните му дружества изобщо да престанат да функционират на пазара на газ пропан-бутан“, съобщават от дружеството.

Свързани компании:

Български Транспортен Холдинг АД(BTRH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още