IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканкар Заря очаква 30% ръст в приходите от продажби през 2009

Дружеството е постигнало споразумение за сключване на договор за дългосрочно сътрудничество с един от световни лидери в каростроенето

12:29 | 06.03.09 г.
Балканкар Заря очаква 30% ръст в приходите от продажби през 2009

Очакванията на Балканкар Заря АД за 2009 година са за ръст на приходите от продажби на неконсолидирана база от 30 на сто спрямо 2008, като те ще достигнат 11 млн. лв., съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

Увеличението ще се дължи на ръст в продажбите в натурално изражение, тъй като цената на продукцията се очаква да бъде намалена. Цената на продукцията на Балканкар Заря АД зависи от цената на стоманите: договорите с основните клиенти са структурирани така, че предвиждат движенията в цената на стоманата да се пренесат и върху цената на готовата продукция.

Структурата на секторите, в които дружеството осъществява дейността си, позволява при драстичен спад в цената на суровините, понижаването на цените на продукцията, при равни други условия, да става по-бавно и в по-малък размер от увеличението поради несигурност в развитието на пазарите, както на суровини, така и на продуктите, които се произвеждат от тези суровини.

Като цяло ефектът от увеличение на продажбите вследствие на увеличен обем от нови клиенти и нови квоти на съществуващи клиенти през 2009 г. се очаква да бъде около 4,8 млн. лева.

Дружеството е постигнало споразумение за сключване на договор за дългосрочно сътрудничество с един от световните лидери в каростроенето, нареждащ се в челната петица на производителите за 2008, става ясно още от съобщението. Новият клиент на Балканкар Заря АД обаче не се споменава.

Продължителността на договора е с тригодишен първоначален срок и съдържа опция за автоматично подновяване. Този договор поставя групата на клиента със значимост над 10% с оглед на клиентската база на Балканкар Заря АД и ще окаже влияние с над 10% на годишна база както по отношение на единици произведена продукция, така и в ръст на продажбите като дял от общите приходи на дружеството, става ясно още от съобщението.

Мениджмънтът на дружеството очаква неконсолидираните оперативни разходи (без разходи за амортизации) да се увеличат с около 16% през 2009 г. спрямо 7,7 млн. лева през 2008 г.

Положителният ефект за Балканкар Заря АД от спад в цената стоманите се очаква да достигне около 600 хил. лева. Планирано е и понижение от около 19% на разходите за персонал в резултат на предприетите мерки по повишаване на производителността и въвеждане на принципите на стегнато производство (lean manufacturing).

Прогнозната рентабилност на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за 2009 г. е около 19% спрямо 8,4% през 2008 г.

Кризата засегна сектора, в който Балканкар Заря АД осъществява дейността си, през последното тримесечие на 2008 г. и се задълбочи през първото тримесечие на 2009 г., се казва в съобщението.

Очакваме незадоволителни резултати за първото тримесечие и по-осезателно възстановяване на нормалния за сектора ритъм на заявяване на поръчки след второто тримесечие на 2009 г. Обстоятелството, че клиенти на дружеството са водещи производители на оригинално оборудване (OEMs) позволява сравнително точни разчети на продажбите, което води и до по-добро планиране на оборотния капитал. От друга страна, оценяваме че пред Балканкар Заря АД има възможност за утвърждаване на позициите ни на вторичния пазар (пазар на резервни части), който е по-малко цикличен от OEM- сегмента.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още