IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булбанк: Цената на правата на Химимпорт не отчита премията в новите акции

Записването върви според очакванията, заяви Спас Видаркински от водещия мениджър по предлагането Уникредит Булбанк

12:31 | 14.05.09 г.
Булбанк: Цената на правата на Химимпорт не отчита премията в новите акции

Сравнително високият купон от 9% по привилегированите акции на Химимпорт отчита текущата ситуация на пазара на депозити, но при привилегированите акции на Химимпорт АД срокът е 7 години, докато банките не се ангажират с толкова високи лихви за повече от 1 г., заяви Спас Видаркински директор във водещия мениджър по предлагането Уникредит Булбанк АД.

Предлагат се общо 90 млн. привилегировани акции, при емисионна цена от 2,22 лв. и гарантиран комулативен дивидент от 9% годишно. Дивидент ще се изплаща до размера на допустимите в закона фондове. Привилегированите акции ще бъдат конвертирани в обикновени задължително на 7-та година от емисията, а на 3-тата година това може да стане, ако обикновените акции са достигнали 3,33 лв. за акция и ако Общото събрание на привилегированите облигационери е одобрило тази стъпка с мнозинство от 3/4. Търговията с правата продължава до 20 май, а на 29 май е търгът за правата, срещу които не са записани акции.

Има клаузи за защита на привилегированите акционери, при корпоративни събития. Като например ако има сплит и обикновените акции се увеличат 10 пъти, то това веднага се отразява в конверсионното съотношение и то става от 1:1 на 1:10, уточни Спас Видаркински.

Цената на правата в момента не отчита премията, заложена в новия продукт, заяви Спас Видаркински. Емисионната цена, ако продукта се структурираше в момента би била 20-25% над текущата цена, уточни той, а в момента двете цени са изравнени.

Името на директора за връзка с инвеститорите ще бъде обявен на годишното Общо събрание на акционерите.

Отговорът на въпроса за разпределянето на дивидент за обикновените акции трябва да бъде отложен за Общото събрание догодина, уточни Спас Видаркински. Дори и да има дивидент по обикновените акции, стойността на привилегированите акции ще се запази, защото ще има промяна на конверсионното съотношение.

През последните две години след приватизация се случиха доста положителни неща в авиокомпаниите, заяви Димитър Павлов, главен изпълнителен директор на България еър и Хемус еър. Към днешна дата мога да кажа, че имаме модерна база, изключително модерна база за техническо обслужване с Луфтханза техникс. За последните 10 месеца бяха въведени 6 нови самолета Еърбъс, неща, които не се бяха случвали от десетки години. Въведен бе нов софтуер в областта на продажбите, на планирането, на обслужванията. След падането на предпазната клауза, успешно работим и на трети пазари, например в Италия, между Гърция и Германия и други. Инвестиционната програма се преизпълнява.

„До момента България еър и Хемус еър все още не са слети, че ще загубим свидетелството за авиационен оператор на Хемус еър“, каза Павлов. „Имахме предложения да продадем авиолиценза на Хемус еър и решихме да запазим компанията, защото може би ще получим добра цена за лиценза на Хемус еър в обединения европейски пазар“.

В самия проспект е записано в каква посока ще бъдат инвестирани средствата от увеличението. Конкретното разпределение ще се реши след увеличението и ще получите уведомление, заяви Александър Керезов.

„Мажоритарният акционер ще си упражни правата, но не мога да гарантирам за останалата емисията акции. ЦКБ Груп държи мажоритарното участие в Армеец, ЦКБ Сила, застрахователните дружества. Там, където е необходимо да се увеличава капитал, във връзка с придобиване или нови продукти, ще се направи. Ще бъде увеличен капитала на БРП, свързано с подмяна на остарели съдове. Ще бъдат използвани за покупка на дружества в които виждаме перспектива за развитие. В състояние на криза има много бизнеси които са перспективни и по една или друга причина се продават. Очакваме целия бизнес на Химимпорт АД да върви във възходяща посока“, уточни той.

Днес акциите на Химимпорт АД поевтиняват с 1,8% до 2,21 лв. за акция. За последните 12 месеца понижението е със 77,66%.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още