IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решиха за спирането на Кремиковци - в петък по светло*

Не бе постигнато съгласие за продажбата на коксохимическия завод на компанията

20:59 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Решиха за спирането на Кремиковци - в петък по светло*

Спирането на газоподаването към металургични комбинат „Кремиковци” ще бъде извършено в светлата част на деня в петък. Това в крайна сметка са решили на срещата си в четвъртък всички засегнати страни, става ясно от съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), която е уведомена за решението.

Екип на РИОСВ - София ще бъде на място в 8:00 часа, когато се очаква да започне извеждането на производствените мощности и фактическото спиране на природен газ към металургичния комбинат, за да осъществи контрол на целия процес.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от 7 май мобилната лаборатория извършва измерване на качеството на атмосферния въздух. Измерените моментни стойности на вредни вещества в атмосферния въздух в района на металургичния комбинат не превишават пределно допустимите концентрации.

Спирането на газа към завода бе планирано и отлагано на няколко пъти, като поредният поставен и неспазен срок беше „14 часа в четвъртък”. От Булгаргаз настояваха за правото си да спрат услуга, за която не им се плаща, а синдиците искаха да бъде намерено решение за бъдещето на комбината. 

Преди няколко часа представителят на облигационерите на дружеството Георги Прохаски заяви, че основните параметри на оздравителния план на комбината могат да бъдат подготвени и обсъдени с кредиторите за две седмици. 

Прохаски припомни, че в оздравителния план основната идея ще бъде капитализацията на дълга на комбината. Той допълни, че планът ще бъде обсъден и с държавата като един от кредиторите на дружеството.

Досега се правеха опити за подписване на сделка с бразилския кандидат за коксохимическия завод на комбината, но до споразумение по този въпрос не се стигна и днес.  

След края на преговорите в писмо до икономическия министър синдикът на комбината Цветан Банков е съобщил, че предложеният от бразилската компания CSN нов вариант на договор „е практически неосъществим”.

По думите на Банков спирането на природния газ ще доведе до безвъзвратното унищожаване на коксохимическото производство, но останалите мощности на комбината са в състояние да произвеждат.

Въпреки че това ще даде отражение върху енергийния баланс на предприятието като цяло, напълно е възможно разработването на план за неговото оздравяване, в това число и план за жизнеспособност и те да бъдат реализирани, смята той.

*Допълнено към 21:10

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още