IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи цял етап от сагата с Кремиковци

Подаването на газ към комбината спря, продължава мисленето на варианти за бъдещето на дружеството

13:25 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи цял етап от сагата с Кремиковци

В 12:30 часа днес, почти по план, окончателно беше преустановено подаването на природен газ на "Кремиковци" АД от "Булгаргаз" заради натрупани дългове на комбината, съобщиха от компанията.

Доставките на газ бяха поддържани досега заради вероятността да се появи инвеститор към комбината с интерес към коксохимическото производство, но такъв инвеститор не бе намерен. До вчера разговори се водеха с бразилската компания CSN, но до споразумение не се стигнa заради поискани неизпълними, според синдика на дружеството, условия.

След окончателното спиране на газа единственото, което ще последва за компанията, е необратимата загуба на коксохимическия завод, а останалите производства са функциониращи, уточни за БТА синдикът на дружеството Цветан Банков.

Юридическата процедура по несъстоятелността на "Кремиковци" няма отношение към производствения процес. През следващите два-три месеца до обявяването на дружеството в несъстоятелност или приемането на оздравителен план, "Кремиковци" е действащо предприятие.

Заради липсата на стратегически инвеститор един от вариантите, който се обсъжда и е допустим от закона, е капитализацията на дълга на дружеството. Представителят на най-голямата група кредитори (облигационерите) на"Кремиковци" Георги Прохаски каза, че до края на май се очаква да има оздравителен план за комбината, в който да се предвиди схемата за капитализацията.

Още по темата:

Кремиковски работници се биха с полицаи

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още