IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Димитров: НЕК иска да спре тока за Кремиковци*

Ако не се намери финансов ресурс за заплащането на тока, очевидно е, че ще се премине към тази мярка, посочи енергийният министър

15:59 | 16.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петър Димитров: НЕК иска да спре тока за Кремиковци*

Има искания от ръководството на НЕК и Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде спряно подаването на електричество към "Кремиковци", заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на посещение в ТЕЦ "AES Марица-изток".

Ако не се намери финансов ресурс за заплащането на тока, очевидно е, че ще се премине към тази мярка. Решението за спиране на електричеството в комбината зависи и от решението на кредиторите, обясни Димитров, цитиран от БТА.

"В момента има група, която представлява облигационерите и прави анализ на състоянието на "Кремиковци". Чакаме техните предложения. Аз предложих няколко пъти досега да се включат с финансова подкрепа за запазването на комбината. Засега такава подкрепа оказва само българската държава", каза министърът.

Той допълни, че няма договорена схема, по която Кремиковци ще се разплаща с "Булгаргаз". "Схемата ще се договаря в рамките на оздравителния план, който ще бъде внесен в съда. Ако няма такъв план, ще се премине към ликвидация и с постъпленията от нея ще се върви към компенсирането на различните групи", каза още министърът.

Вчера в 12.30 часа подаването на природен газ за комбината беше спряно.

Засега в Кремиковци няма постъпило уведомление от НЕК за намерение за прекратяване на подаването на електричество за комбината, посочиха от комбината.

*Информацията е актуализирана в 16.45 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още