IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЖП Инфраструктура ХД със 74% ръст на консолидираните продажби

Загубата се увеличава до 2,54 млн. лв.

15:39 | 30.05.09 г.
ЖП Инфраструктура ХД със 74% ръст на консолидираните продажби

Консолидираните продажби на ЖП Инфраструктура Холдингово дружество АД се увеличават със 74% на годишна база до 2,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Консолидираната загуба се увеличава на годишна база с около 400 хил. лв. до 2,54 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството.

Разходите за персонал се увеличават с 42,5% на годишна база до 1,71 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г.

Продължаването и евентуалното задълбочаване на настъпилата през 2008 г. криза би затруднило значително постигането на планираните обеми, се казва в междинния доклад за дейността на компанията.

През последните години голяма част от дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурното строителство (в т.ч. и в сферата на жп строителството) е свързана с европейските фондове. От началото на 2008 г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по линия на предприсъединителните програми, във връзка с разкритите напоследък финансови злоупотреби и корупционни схеми. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по линия на структурните и кохезионния фонд на ЕС, ако не докаже, че може да контролира правилното изразходване на европейските пари. Непрекъснато расте конкуренцията от страна на западни фирми, които имат значително по – добра ресурсна обезпеченост от българските.

Във връзка със засилената конкуренция намалява нормата на печалбата, заложена в тръжните оферти с оглед спечелване на търгове.

Друг фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството, е високото равнище на инфлация в страната, което предопределя възвращаемостта на направените инвестиции и е причина за оскъпяване на продукцията и изпълнението на вече спечелени обекти.

В национален мащаб съществува тенденция от дефицит на квалифициран технически и инженерен персонал, което оказва влияние при изпълнението на обектите.

Рискът от покачването на цените на основните енергийни ресурси (ел. енергия, природен газ), горивата, металите, които биха оказали пряко въздействие върху разходите за изпълнение на обектите, се казва в междинния доклад.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 10% до 4 лв. за акция и 233,5 млн. лв. пазарна капитализация

Свързани компании:

Инфра холдинг АД (Железопътна инфраструктура - холдингово дружество)(INFH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още