IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ощетява миноритарните акционери в Слънчев бряг АД

Министерство на икономиката и енергетиката предвижда да прехвърли безвъзмездно инфраструктурни активи, собственост на дружеството на Община Несебър

11:38 | 06.06.09 г.
Държавата ощетява миноритарните акционери в Слънчев бряг АД

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) вкара допълнителна точка в дневния ред на предстоящото Общо събрание на акционерите на Слънчев бряг АД, к.к. Слънчев бряг, с която ще бъде предложено на акционерите да гласуват за безвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата на курортния комплекс на Община Несебър, става ясно от съобщение на дружеството чрез БФБ-София.

Инфраструктурата, която е собственост на Слънчев бряг АД, включва паркове, озеленяване, алеи, тротоари и алейно осветление.

Министерство на икономиката и енергетиката е мажоритарен собственик в капитала на Слънчев бряг АД с дял от 75%, което означава, че решението ще бъде прието, тъй като най-вероятно МИЕ ще гласува в негова полза.

Ако това се случи, то собствениците на останалите 25% от капитала на Слънчев бряг АД ще бъдат ощетени от решението, тъй като няма да получат нито стотинка от прехвърлянето на въпросната инфраструктура, която е основен актив на Слънчев бряг АД и главен източник на приходи.

Друга допълнителна точка в дневния ред на предстоящото ОСА (което ще се проведе на 27 юни), вкарана от МИЕ предвижда съставът на Съвета на директорите на публичното дружество да бъде променен.

През септември 2007 година ОСА на Слънчев бряг АД бе взето решение за продажба на инфраструктурата на дружеството общо за минимум 38 056 140 лв. без ДДС. Плащането на сумата беше предвидено да се извърши поетапно от Община Несебър.

През януари тази година обаче от Община Несебър заявиха, че тя няма възможност да купи инфраструктурата на Слънчев бряг, и предложи МИЕ да намери начин да предостави на общината инфраструктурата безвъзмездно.

През първото тримесечие на годината Слънчев бряг АД не реализира приходи от поддържане на общата инфраструктура в курортния комплекс „Слънчев бряг”. Причината за това бе отказът и нежеланието на собствениците на туристическите обекти в комплекса да заплащат такса за поддръжката на инфраструктурата в курорта.

Дружеството дори преустанови поддръжката на някои части от инфраструктурата, като например уличното осветление.

В момента се водят преговори между Община Несебър, Слънчев бряг АД и собствениците на туристически обекти в комплекса за уреждане начина на плащане за предоставяните от дружеството услуги, става ясно от междинния доклад за дейността за първо тримесечие на компанията.


 

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още