IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажба в Кремиковци

Кредиторите определиха реда и начина, по който да осребрят имуществото на дружеството, за да си получат парите

21:49 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажба в Кремиковци

Редът и начинът за осребряване на имуществото на Кремиковци – това беше основната точка в проведеното в петък събрание на кредиторите на металургичния комбинат.

Как ще се осребряват вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността на дружеството, които не са обезпечени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, ще се определят от синдика според достигането на по-висока продажна цена, съобщи синдикът на дружеството Цветан Банков. Това според него значи, че за всички активи, за които няма възбрана по реда на кодекса, ще определи критерий за осребряване, който да позволи постигането на оптимално висока продажна цена.

По отношение на определяне на метода и условията на оценка на имуществото на длъжника решението на събранието на кредиторите предвижда оценката да се извърши по метода на чистата стойност на активите, поотделно за всеки един актив, и по метода на ликвидационната стойност на активите, поотделно за всеки един актив.

При оценяването няма да се вземат предвид разходите за ликвидация на оценяваните активи. По думите на синдика чрез оценяването по двата метода на всеки един актив се цели да бъде определена справедлива пазарна цена, на която да бъде предложен активът за продажба.

Събранието на кредиторите е решило изборът на оценители и определянето на възнаграждението им да бъде предоставено на синдика. След като синдикът получи три оферти за оценка на имуществото на „Кремиковци”, включено в масата на несъстоятелността, той трябва да възложи оценката на предложилия най-ниска цена и най-кратък срок за изпълнение оценител.

Офертите могат да се подават от лицензирани от Агенцията за приватизация оценители. Банков каза, че на този етап все още няма готовност да се каже кога и по какъв регламент ще се проведе конкурсът за оценители.

Според КНСБ взетите решения са добри и така се дава възможност чрез продажба на активи да бъдат намерени пари за изплащане на заплати и за поддържане на минимално производство и жизненост на съоръженията до окончателното решение за съдбата на предприятието.

По закон до 29 юни трябва да се внесе предложение за оздравителен план за комбината. Според него в момента има съгласие по механизма на оздравителния план между държавата и облигационерите на базата на капитализация на дълга на фирмата.

Подаването на природен газ към комбината беше спряно в средата на май, след като окончателно стана ясно, че няма надежда скоро да бъде намерен инвеститор в компанията. Със спирането на синьото гориво на практика беше поставен край на коксохимическия завод в „Кремиковци”.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още