IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикът на Кремиковци кани кредиторите да получат акции от дружеството*

От БФБ-София заявиха, че няма да спират търговията с акциите на обявеното в несъстоятелност дружество

12:13 | 17.07.09 г.
Синдикът на Кремиковци кани кредиторите да получат акции от дружеството*

БФБ-София няма да спре търговията с акции на Кремиковци, както това не е направено с акциите на Химко АД, което от години е между несъстоятелност, оздравителни програми и други подобни процедури, заявиха запознати за Investor.bg.

Коментарът дойде, след като синдикът на Кремиковци АД (в несъстоятелност) Цветан Банков покани признатите кредитори на дружеството да заявят дали искат да получат акции на дружеството срещу вземанията си.

Срокът за приемане на предложението е едномесечен от обявяването в Търговския регистър, се посочва в писмото на синдика, изпратено до медиите. За предложението е уведомена и Комисията за финансов надзор. Ако кредиторите не са съгласни да получат акции, то те ще продължат да имат правото си на вземане към Кремиковци.

Предложението е част от плана за оздравяване на металургичния комбинат. Синдикът уточнява, че вписаният капитал на Кремиковци е 18,5 млн. акции. Това са именно акциите, които се търгуват на БФБ-София.

Действията на синдика изискват да се предприемат мерки за защита правата на инвеститорите, защото на практика не се знае дали закупените акции няма да им бъдат отнети от синдика и предоставени на кредиторите на Кремиковци.

Според юристи не е ясно и как синдикът ще раздава акции срещу задълженията на комбината, тъй като, ако се издават нови акции, Комисията за финансов надзор трябва да потвърди проспект, след като Кремиковци е публично дружество.

*Информацията е актуализирана в 12.45 часа

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още