IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесопласт със спад на продажбите от 50%, ликвидира дъщерното в Сърбия

За април-юни финансовият резултат е загуба от 95 хил. лв. при печалба от 880 хил. лв. за сравнимия период на миналата година

10:58 | 28.07.09 г.
Лесопласт със спад на продажбите от 50%, ликвидира дъщерното в Сърбия

Производителят на шперплат и дървесно-влакнести плочи Лесопласт АД обяви нетни приходи от продажби за второто тримесечие от 7,16 млн. лв., или с 50 на сто по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2008 г., става ясно от неконсолидирания отчет на компанията, представен чрез БФБ-София.

За периода април-юни финансовият резултат е загуба от 95 хил. лв. при печалба от 880 хил. лв. за сравнимия период на миналата година.

За шестмесечието спадът на продажбите е 45 на сто до 13,8 млн. лв., а печалбата възлиза на 58 хил. лв. спрямо 453 хил. лв. година по-рано.

Физическият обем на производството на шперплат от Лесопласт намалява с 54% до 9059 куб. м, а обемът на производството на дървесно-влакнести плочи отчита спад от 21% до 16 540 куб. м.

Намаленото производство е свързано с трудности при реализацията на готовата продукция вследствие на кризата. С цел намаляване на производствените разходи са спрени доставките на фурнир от завод „Пилана“ в Сърбия, в който Лесопласт е мажоритарен собственик. Спирането на доставките се налага поради това, че цената на тополовите трупи в Сърбия е значително по-висока от тази в България и Румъния.

В резултат на това през второто тримесечие на 2009 година за сръбското предприятие е обявена процедура по доброволна ликвидация.

Относителният дял на износа в общите продажби възлиза на 73%. Основната част от продажбите е към свързани лица по линията на мажоритарния собственик на Лесопласт Welde Gmbh.

През 2009 г. Лесопласт не предвижда да направи инвестиции в големи размери, като е приключил процеса на изграждане на нова преса за ламиниране на шперплат, продукцията от която се предвижда да захранва нуждите на мебелната и строителната промишленост.

С актуалните данни от последния неконсолидиран отчет, съотношението цена/печалба е 29, цена/счетоводна стойност на акция е 0,6, а цена/продажби възлиза на 0,22.

До момента няма сделки с книжата на дружеството.

Свързани компании:

Велде България АД (Лесопласт АД)(4L5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още