IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неконсолидираната печалба на Девин се увеличава 2,5 пъти до 1,6 млн. лв.

Консолидираната печалба от януари до юни възлиза на 1,063 млн. лв.

11:39 | 30.07.09 г.
Неконсолидираната печалба на Девин се увеличава 2,5 пъти до 1,6 млн. лв.

Производителят на минерална и изворна вода Девин АД отчита за второто тримесечие нетна печалба от 1,4 млн. лв., с което печалбата за полугодието се увеличава до близо 1,6 млн. лв., става ясно от неконсолидирания отчет на дружеството, публикуван в Бюлетин Investor.bg.

На годишна база ръстът на нетната печалба за шестмесечието е 2,5 пъти, като за същия период на миналата година бе отчетена неконсолидирана печалба от 634 хил. лв.

Неконсолидираните приходи от продажби се увеличават със 7,3% до 31 млн. лв., а неконсолидираните разходи по икономически елементи отчитат по-малък темп на ръст - 4,5 на сто до 28,7 млн. лв. Същевременно лихвените разходи се понижават до 609 хил. лв. за шестмесечието от 645 хил. лв. година по-рано.

Консолидираната печалба от януари до юни възлиза на 1,063 млн. лв. спрямо 3 хил. лв. консолидирана печалба година по-рано. Консолидираните продажби възлизат на 33,4 млн. лв. и се увеличават с 8,5 на сто.

В началото на годината на пресконференция Девин прогнозира консолидирани продажби от 82 млн. лв. и консолидирана печалба на стойност 3 млн. лв. за настоящата година. Така към края на шестмесечието дружеството е изпълнило 40% от прогнозните продажби и 33% от прогнозната печалба.

Девин консолидира дейността на две дружества – Атлантик роял ЕАД и Девин Роял ЕАД.

„Доволни сме от постигнатите резултати през първото шестмесечие. Независимо от сложната икономическа обстановка и спада на пазара с 4% (по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България), успяхме да затвърдим лидерските си позиции и да увеличим пазарния си дял. Всичко това ни кара да вярваме, че 2009-та ще бъде успешна година за нашата компания”, коментира Цветан Лъжански, главен изпълнителен директор на Девин АД.

„Миналата година беше година за инвестиции, през тази година ще се фокусираме върху тяхната рентабилност“, заяви по време на пресконференцията в началото на годината Лъжански и добави, че фокусът ще е насочен и върху структурното управление на паричния поток и по-конкретно върху намаляване на вземанията.

Въпреки това от консолидирания отчет на дружеството става ясно, че през периода са извършени плащания за покупка на дълготрайни активи в размер на 4,3 млн. лв., а вземанията от клиенти от началото на годината се увеличават с 2,3 млн. лв. до 7,7 млн. лв.

С актуалните данни от консолидирания и неконсолидирания отчет на Девин за полугодието, ценовите съотношения са както следва - неконсолидирана база: цена/печалба – 21; цена счетоводна стойност – 4,11; цена/продажби – 0,77; консолидирана база: цена/печалба – 36; цена/счетоводна стойност – 1,6; цена/продажби – 0,7.

До момента акциите на Девин не реагират на отчетите, сделки с тях липсват.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още