IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Фазан АД падат с 34 на сто

В резултат дружеството отчита 191 хил. лв. загуба при загуба от 4 хил. лв. за полугодието на миналата година

17:16 | 31.07.09 г.
Продажбите на Фазан АД падат с 34 на сто

Производителят на чорапени изделия Фазан АД-Русе обяви 34% понижение на нетните приходи от продажби на продукция за полугодието до 1,025 млн. лв., показа отчетът на компанията, публикуван в Бюлетин Investor.bg.

За януари-юни миналата година дружеството отчете нетни приходи от продажби на продукция в размер на 1,6 млн. лв.

„Задълбочаващата се икономическа криза, свиващите се разходи на домакинствата за консумативни стоки и изострената конкуренция на търговските вериги, съчетана с увеличени складови наличности при някои от големите вериги магазини, оказват неблагоприятно влияние върху производството и реализацията на чорапени изделия“, коментират от Фазан АД.

„Като пряко следствие от кризата са намалените обеми поръчки и съответстваща крайна реализация от почти всички наши клиенти. Намалението на поръчките за отделните дистрибутори е от 20 до 100%. Предприятието работи на 25% от капацитета си, а заетите човешки ресурси са на санитарния минимум“, добавят от производителя на чорапи.

Оперативните разходи на Фазан АД намаляват с 40 на сто до 1,3 млн. лв., а разходите за лихви се увеличават до 23 хил. лв. от 18 хил. лв. за същия период на миналата година.

В резултат Фазан АД отчита 191 хил. лв. загуба при загуба от 4 хил. лв. за полугодието на миналата година.

„Промените в стойностите на валутите също оказват определен ефект и са рисков фактор за дейността. Валутните курсове влияят пряко върху приходите от продажби в чужбина и разходите по доставки на суровини от чужбина. Девалвацията на някои национални валути, на първо място турската лира, силно затрудни конкурентоспособността на нашите изделия. Натиск върху пазара оказват и огромните стокови наличности и складови количества, които пренасочват продукцията към „дискаунт” веригите. Очакванията са за още по-голямо задълбочаване на тези процеси“, пише още в отчета на Фазан АД.

Свързани компании:

Фазан АД(4F5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още