IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство: Няма решение засега за разформироване на БЕХ

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че „ще затвори“ холдинга, защото е „ненужен“

17:16 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото министерство: Няма решение засега за разформироване на БЕХ

Анализът и наблюдението на дейността на Български енергиен холдинг (БЕХ) като цяло и работата на ръководствата на дружествата му продължава и няма решение за разформироването му, заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в отговор на въпрос на Investor.bg за бъдещето на държавния холдинг. Въпросният анализ е, за да „бъде взето решение за най-подходящата форма на управление на държавните участия в енергийния сектор“.

От икономическото министерство допълниха, че „при създаването на БЕХ е имало определени цели, свързани с ефективността и икономическата целесъобразност на управлението на държавните интереси в енергетиката, но постигането на тези факти не е очевидно, поради което възниква въпросът за смисъла на съществуването на холдинга“.

Тази сутрин в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов коментира относно холдинга, че „ще го затвори“, защото е „ненужен“, а влизащите в него дружества (Булгаргаз, НЕК, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток ІІ, Мини Марица Изток) по всяка вероятност ще работят „както си беше“ преди, т.е. самостоятелно. Борисов допълни, че очаква всеки момент министър Трайчо Трайков да му „предложи решение“ по въпроса.

Само преди 2 дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма информира, че по всяка вероятност ще има редуциране на ръководния състав на БЕХ и дружествата му (което вече става), но изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева запазва поста си - т.е. в началото на седмицата икономическият министър нямаше представа, че премиерът ще стигне до извода за закриването на структурата на БЕХ.

Енергийният холдинг беше официално регистриран през септември 2008 г., като новата холдингова структура стана една от най-големите енергийни компании в региона с консолидирани активи на стойност около 8,5 млрд. лева и консолидирани приходи в размер около 3,6 млрд. лева. Между основните цели, обявени при създаването на холдинга, бяха повишаване ефективността на работата и печалбата на дружествата и възможността за получаване на кредити.

За коментар относно сутрешното изявление на премиера Investor.bg потърси и Министерството на финансите, предвид думите на министър Симеон Дянков отпреди около месец, че се обмисля излизането на фондовата борса на БЕХ като цяло или на негови дружества. От министерството обещаха коментар, но до момента такъв не е получен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още