IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мостстрой с 52% спад на консолидираните продажби до 5 млн. лв.

Загубата се увеличава 10 пъти на годишна база до 2,56 млн. лв.

15:55 | 31.08.09 г.
Мостстрой с 52% спад на консолидираните продажби до 5 млн. лв.

Мостстрой АД реализира 52% спад на консолидираните продажби на годишна база до 4,7 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Консолидираната загуба на холдинга се увеличава 10 пъти до 2,56 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г. спрямо съпоставимия период на миналата година.

Консолидираните разходи за възнаграждения намаляват с 37% на годишна база до 1,7 млн. лв. Към 30 юни Мостстрой има консолидирани задължения за 48,7 млн. лв.

Обемът на поръчките е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството. Най-голямо влияние върху финансовото състояние и ликвидността на дружествата в сектора оказват проблемите, свързани с отпускане на финансов ресурс по проекти по линия на предприсъединителните програми и структурните фондове на ЕС, смятат от Мостстрой.

Блокирането на средства по програмите на ЕС, отмяната на обявени или вече проведени тръжни процедури, забавеният процес на разплащане с възложителите се отразяват изключително неблагоприятно върху дейността на дружествата в сектора, заявяват от Мостстрой.

С цел повишаване на конкурентоспособността в последните години са закупени машини на лизинг или с кредити, като забавянето на плащанията към Мостстрой води до натрупването на допълнителни лихви и увеличаване на разходите, което е причина за намалената норма на печалба и кредитната задлъжнялост на дружеството.

През последните години от Мостстрой забелязват и увеличение на секторния риск поради навлизането на все повече чужди фирми и изострянето на конкурентната борба на пазара. Във връзка със засилената конкуренция намалява печалбата, заложена в тръжните оферти с оглед спечелването на търгове.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 11,44% до 5,57 лв./бр. и 31,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още