IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще регулира сключването на репо сделки от договорните фондове

Регулаторния орган разреши прекратяване на дейността на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ

17:54 | 03.09.09 г.
КФН ще регулира сключването на репо сделки от договорните фондове

Комисията за финансов надзор ще създаде изисквания към договорните фондове и инвестиционните дружества, които осъществяват репо сделки с ценни книжа като техника за ефективно управление на портфейла си, се казва в съобщение на КФН. 

Това ще стане с промени в Наредба № 25 от 22 март 2006 г. за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове, промени към която са приети на първо четене днес.

Сред договорните фондове, които практикуват сключването на репо сделки, са ДФ Елана фонд Паричен пазар и ДФ Бенчмарк фонд 6 Паричен, показва справка на Investor.bg.

Проектът на наредбата ще бъде съгласуван със заинтересованите лица и институции и ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН.

През август се забелязва ръст на интереса към услугата репо сделки с ценни книжа и общият репо портфейл на пет от отпускащите репа институции отчете месечен ръст с 3%.

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор разреши прекратяване на дейността на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ, въз основа на взето от дружеството решение. Регулаторният орган отнема лиценза на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти и одобрява Христо Москов и Джени Георгиева за ликвидатори на дружеството.

„Причината за дерегистрация на дружеството е желанието на акционерите да реорганизират бизнеса на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ в непублично дружество с цел по-голяма оперативна гъвкавост и подобряване на неговата ефективност”, каза Юри Катанов, изпълнителен директор на дружеството за Investor.bg.

КФН е приела окончателен проект на изменения и допълнения в Наредба № 9 от 19 ноември 2003 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителните дружества, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди.

Промените в Наредба № 9 произтичат от натрупания опит по нейното прилагане и от необходимостта от уреждане на реда и начина за оценка на инвестициите в нов вид финансов инструмент (инфраструктурни облигации), допустим съгласно последните промени в Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. 41 от 2009 г.). Разширен е обхватът на моделите, включени в метода на дисконтираните парични потоци, които могат да се използват по отношение на оценката на акциите, както и обхватът на видовете пазарни множители, използвани при прилагането на модела на пазарните множители на дружество аналог.

Предвидено е новите методи и модели за оценка да започнат да се използват от 1 януари 2010 г. с оглед постигането на съпоставимост на оценките през годината. Направена е редакция на някои текстове, касаещи оценката на акции и дялове на колективни инвестиционни схеми с цел по-голяма яснота и е синхронизирана терминологията в наредбата с тази на Закона за пазарите на финансови инструменти. Наредбата ще бъде публикувана в Държавен вестник.

КФН е приела и указания по прилагането и тълкуването на чл. 7, ал. 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), в следния смисъл: ЗПФИ не забранява на инвестиционните посредници, предоставящи инвестиционни услуги и дейности съгласно чл. 5, ал. 2, т. 3 и 6 ЗПФИ, да извършват и сделки с чуждестранни средства за плащане. Фактическият състав по чл. 7, ал. 2 ЗПФИ изисква лицензионен режим, но към момента такъв не съществува с приемането на измененията и допълненията на Закона за кредитните институции от 31 март 2009 г. и това изискване от текста на закона е неотносимо за инвестиционните посредници.

Свързани компании:

Алфа Пропърти 1 АДСИЦ-София(6AL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още