IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство иска завеждане на дело срещу Пловдивския панаир

Според министър Трайчо Трайков Пловдивският панаир не е изплатил дивидент за над 1,3 млн. лв., които е трябвало да бъдат внесени в бюджета до 15 юли 2007 г.

15:18 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото министерство иска завеждане на дело срещу Пловдивския панаир

Ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило писмо до Министерството на финансите с искане за завеждане на иск срещу Пловдивския панаир за неизплатени дивиденти от малко над 1,3 млн. лева, които е трябвало да бъдат внесени в бюджета до 15 юли 2007 г. Това каза на пресконференция министър Трайчо Трайков.

Изводът от проверка на министерството на актуалния статус на Пловдивския панаир е, че държавата и нейните представители са се „самоизпързаляли“ по един изключително последователен начин, в резултат на което държавният интерес е отстъпен и незащитен, каза министърът, цитиран от БТА.

През 2007 г. е взето решение за разпределяне на дивидент за финансовата 2006 г., когато държавата все още има мажоритарно участие в панаира, припомни министърът. Решението е взето при условие, че дивидент няма да се изплаща, ако има решение на МС за промяна на Закона за бюджета за 2007 г., който предвижда освобождаването на дружеството от задължението да се плати дивидент. Министърът каза, че подобно решение на МС няма и това означава, че дружеството остава да дължи на държавата дивидент,
който не е внесен.

Трайков информира, че е имало опити от Министерството на икономиката и енергетиката да сигнализира финансовото министерство за това състояние на нещата, но сигналите са останали без последствие.

По линия на реституционните претенции група наследници са имали присъдени малък процент от акциите на дружеството още през 2003 г., но поради това, че не са участвали в последващите повишения на капитала, са завели иск срещу дружеството да бъде увеличен броят на акциите, на които имат право, каза министърът. Искът е насочен срещу дружеството, а не срещу държавата, и затова държавата не е допусната като страна по делото, което е причина тя да не може да обжалва решението на съда, каза
министърът. Това, което се е случило, е, че искът, заведен срещу дружеството, е бил покрит изцяло за сметка на държавата, която е участник в Пловдивския панаир, отбеляза министърът.

Той припомни, че панаирът е бил в забранителния списък за приватизация, където е трябвало да остане до приемането на стратегия за преструктурирането му. Стратегията е приета с решение на МС от 2006 г. и тя предвижда навлизането на частен инвеститор - общинско частно дружество с дял 33,94 на сто. В този период е приет и нов устав на дружеството, според който всички решения се вземат с мнозинство две трети. Това означава, че държавата губи правото си да влияе върху съдбата на дружеството занапред, каза министърът.

Той посочи, че към днешния момент държавата има един представител в съвета на директорите на панаира, който дефакто не е представител на държавата, защото това е началникът на политическия кабинет на предишния министър. Ние не можем да го сменим, защото за това са необходими две трети от гласовете, добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още