IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационерите на Балканкар-Заря с нови изисквания към емитента

Компанията е с отрицателен собствен капитал и кредиторите са притеснени

16:14 | 11.09.09 г.
Облигационерите на Балканкар-Заря с нови изисквания към емитента

Облигационерите на Балканкар-Заря АД са гласували за нови изисквания към дружеството емитент на Общо събрание на облигационерите от 27 август 2009 г., съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

През април облигационерите поискаха увеличение на капитала на Балканкар-Заря АД с минимум 1 млн. лв.

Балканкар Заря АД има облигационна емисия на стойност 5,5 млн. евро, чийто падеж е 22 юни 2012 г. В резултат на загубите си дружеството е с отрицателен собствен капитал към 30 юни 2009 г., като за полугодието отчита спад на продажбите с 86,5% на годишна база.

Новите искания на облигационерите са:

1.1 За допълнително обезпечаване на вземането по главницата на облигационния заем, ведно с лихвите и разноските Дружеството да учреди залог в полза на Банката-довереник на облигационерите на 86 292 броя акции от капитала на Балканкар Руен АД, собственост на Балканкар Заря АД. Срока за изпълнение е до 2 ноември 2009 г.

1.2 Балканкар Заря АД да придобие реална собственост върху предприятието в Шри Ланка, което обстоятелство да намери отражение в баланса на емитента (чрез трансформация на позиция „вземания по предоставени заеми" в позиция „инвестиции в дъщерно предприятие"). В допълнение, дружеството да поеме задължение за неразпореждане с тези активи без изричното съгласие на облигационерите, като за целта бъде взето решение от компетентния орган. Срока за изпълнение е до 2 ноември 2009 г.

1.3 За допълнително обезпечаване на вземането по главницата на облигационния заем, ведно с лихвите и разноските КВК Инвест АД в качеството си на мажоритарен собственик на емитента да сключи договор за поръчителство с банката-довереник на облигационерите. Срока за изпълнение е до 2 ноември 2009 г.

1.4 Емитентът да предоставя на банката-довереник финансовите си отчети към края на всеки месец в 30-дневен срок от изтичане на съответния месец, като в същия срок предоставя и подробни разбивки по отделни пера на финансовите си отчети към края на съответния месец.

2. Емитентът да изготви Проект за решение до Общото събрание на облигационерите относно промяна на параметри на първата емисия корпоративни облигации на Балканкар-Заря, което да бъде предоставено на банката-довереник в срок до 15 октомври 2009 г. заедно с актуална книга на облигационерите, издадено от Централен депозитар АД.

3. Банката-довереник на облигационерите да свика по надлежния ред общо събрание на облигационерите в началото на ноември 2009 г., на което да бъде разгледано предложение за промени в параметри на първа емисия корпоративни облигации на дружеството.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 23,11% до 1,06 лв. за акция и 1,4 млн. лв. пазарна капитализация. За периода са сключени 11 сделки.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД облигации(4BUA)

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още