fallback

Производители на ток от слънце искат фиксирани цени за изкупуване за 20 г.

Всяка година трябва да въвеждаме в експлоатация по около 150 мегавата мощности за производство на ток от вятър и слънце, за да изпълним изискване на ЕС

10:23 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Законови промени, регламентиращи фиксирани цени на изкупуване на електроенергията, произведена чрез използването на фотоволтаични (соларни) панели за период от 20-25 години, възнамеряват да предложат от новоучредената Българска фотоволтаична асоциация, съобщи нейният председател Никола Газдов. Учредители на асоциацията са 17 фирми с интереси в сферата на изграждане на соларни паркове, производство на фотоволтаични панели, инвеститори в слънчева електроенергия, между които Алфа Енерджи холдинг, Сън Сървиз, СТС Солар, Соларпро и др.

Газдов обясни, че целта е инвеститорите в соларни паркове да имат сигурност на приходите си за целия период на изкупуване на съоръженията, тъй като по този начин и банките ще им отпускат по-лесно средства. Сега по закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и биогоривата произведената от ВЕИ електроенергия задължително се изкупува от държавата в лицето на НЕК и то на цена, няколко пъти по-висока от тази от традиционните енергоносители. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има право всяка година да намалява с до 5% надбавката (не основната цена) на тока от ВЕИ. На практика от фотоволтаичната асоциация като цяло са доволни от този начин на ценообразуване, но предлагат цената на тока от влезлите в експлоатация съоръжения през дадена година да си остане същата за 25 години напред.

На въпрос на Investor.bg при даденото предложение отчита ли се падането на цените на соларните панели и има ли друга страна в ЕС с фиксирани цени на изкупуване на електроенергията от ВЕИ, Газдов отговори, че в Германия има подобно положение. Както стана ясно обаче, преференциалната цена всяка година пада с 9%, като идеята е към 2015 г. цените на електроенергията от ВЕИ вече да се определят само на пазарен принцип. Но в Германия много по-голям дял от електроенергията се произвежда от ВЕИ в сравнение с България, допълни Газдов.

От асоциацията са пресметнали, че за да се изпълни изискването на ЕС до 2020 г. 16% от електроенергията да е от ВЕИ, то всяка година у нас би трябвало да се въвеждат в експлоатация средно по около 150 мегавата мощности за производство на ток от вятър и слънце. В същото време, към момента у нас на практика има работещи само 3 мегавата соларни мощности.

В тази връзка бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев съобщи за Investor.bg, че фирмата, в която сега е съсобственик, до май 2010 г. възнамерява да пусне в експлоатация соларен парк с мощност 3 мегавата, намиращ се до с. Винарско (община Айтос). Стойността на проекта е 3,2 млн. евро, като голяма част от средствата се осигуряват чрез заеми от банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
fallback