IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно забавяне темпа на спад на продажбите отчита Каолин АД

Маржът на EBITDA се подобрява и възлиза на 21% за януари-септември тази година спрямо 17% за сравнимия период на 2008

20:06 | 27.10.09 г.
Силно забавяне темпа на спад на продажбите отчита Каолин АД

През третото тримесечие темпът на спад на нетните приходи от продажби на Каолин АД рязко се забавя спрямо този през второто тримесечие, става ясно от неконсолидираните отчети на компанията, представени чрез БФБ-София.

За юли-септември са реализирани 30,3 млн. лв. приходи от продажби, което е спад от 11% спрямо същия период на миналата година. През второто тримесечие бяха реализирани 24,3 млн. лв. приходи от продажби или с 30 на сто по-малко спрямо второто тримесечие на 2008.

В резултат на това за деветмесечието Каолин АД успява да намали спада спрямо предходната година в продажбите си от 19% за полугодието на 16% през деветмесечието.

На тримесечна база приходите от продажби се увеличават с около 20 на сто като това се дължи на подобряване на конюнктурата в няколко индустрии, като най-значително влияние оказва увеличението на износа за клиенти от керамичната индустрия. Добро представяне бележи реализацията на продуктите в строителния сектор, става ясно от отчетите на Каолин.

"Значителен ръст се отчита и при доставките на варовици за сероочистващи инсталации. Все още обаче няма сериозно въстановяне на продажбите за леярската и хартиената индустрия, които са едни от най-засегнатите от кризата в световен мащаб", коментират от компанията.

Нетният финансов резултат на дружеството за деветмесечието е печалба в размер на 6,339 млн. лева, спрямо 8,417 млн. лева за същия период на 2008 г.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е 15,8 млн. лв. спрямо EBITDA на стойност 15,2 млн. лв. за деветмесечието на миналата година.

Маржът на EBITDA се подобрява и възлиза на 21% за януари-септември тази година спрямо 17% за сравнимия период на 2008.

Нетният финансов резултат само за третото тримесечие е 2,646 млн. лева, в сравнение с 2,972 млн. лева за същото тримесечие на 2008 г. За този финансов резултат на дружеството влияние оказва сериозното ограничаване на разходите за оперативна дейност, в това число редуциране на персонала до 1 014 души спрямо 1 141 души в началото на тази година, става ясно още от отчетите.

Пълната газификация на целия производствен район Каолиново също е довело до значително намаляване на енергийните разходи.

Оптимизирането на логистичните разходи, чрез аутсорстване на част от дейностите по вътрешна логистика, както и дългосрочно договаряне на значителен дял от външната логистика също намери отражение в подобряване на структурата на разходите на Каолин АД към деветмесечието.

За периода Каолин е извършил инвестиционни разходи на стойност 19 млн. лв. (нето), показват данните от отчета за паричните потоци.

След публикуване на отчета актуалните ценови коефициенти на Каолин са, както следва – цена/печалба 18,7; цена/продажби 1,13; цена/счетоводна стойност 1,32.

 

 

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още