IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетните продажби на Спарки Елтос забавят темпа си на свиване

Производителят на електроинструменти продължава да трупа загуби през третото тримесечие

11:51 | 02.11.09 г.
Нетните продажби на Спарки Елтос забавят темпа си на свиване

Нетните продажби на Спарки Елтос АД са забавили спада си до 72% за третото тримесечие на 2009 г. спрямо съпоставимия период на 2008 г., показва отчетът на дружеството, публикуван от БФБ-София. Спадът на годишна база за първото тримесечие на 2009 г. беше 83,55%, а през второто – 84,3%.

Сумарно за деветте месеца на тази година нетните продажби са се свили до 11,9 млн. лева, или със 79,5% на годишна база.

„Въпреки постигнатите резултати за 2008 г. и очакванията, че световната финансова криза няма да засегне сериозно сегмента от реалния сектор, в който дружеството развива дейността си, предпазливостта на дистрибутори и производители - купувачи на продукцията на дружеството, доведоха до сериозно намаление в продажбите през третото тримесечие на 2009 г., като нивото им е значително по-ниско от същия период на 2008 г., което заедно с наличието на постоянни ежемесечни режийни разходи доведе до отрицателен финансов резултат за периода в размер на 7 515 хил. лв,“ се казва в приложение на дружеството към финансовия отчет.

За първите девет месеца на 2008 Спарки Елтос реализира печалба от 8,8 млн. лева. Загубата за третото тримесечие на 2009 г. е 2,1 млн. лева в сравнение с 3,3 млн. лв. загуба за второто тримесечие.

Спарки Елтос произвежда електроинструменти (бормашини), двигатели за електронни инструменти, специални инструменти и колектори. За да се противопостави на ефектите на рецесията дружеството предприе редица антикризисни мерки.

Акциите на Спарки Елтос губят 3,6% до 1,95 лева днес. За последните три месеца дружеството е увеличило пазарната си капитализация с над 22% до 32,7 млн. лева.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още