IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Девин е осъществена, следва търгово

Сделката е в долната част на ценовия диапазон 3,06-3,17 лв.

18:07 | 19.11.09 г.
Сделката за Девин е осъществена, следва търгово

Адвент Интернешънъл е придобил приблизително 79% от акциите на Девин АД от Соравия Груп Австрия и определени индивидуални акционери на цена 3.06 лева за акция, съобщи Девин АД, чрез БФБ-София. Сделката е в долния ценови диапазон на договора за покупка на цена между 3,06 и 3,17 лв./акция.

Сделката не е регистрирана на БФБ-София, но е сключена и регистрирана на извънборсов пазар. Сделката включва общо 4 транзакции за съответно 96 254 акции, 493 531 акции, 41 681 акции и 13 475 000 акции при цена 3,0609 лв./акция, показа проверка на Investor.bg.

Днес бе обявено удължаване и увеличаване на концесията за минерална вода на Девин АД, което беше сред последните технически пречки пред сделката.

Тази транзакция оценява Девин на обща стойност 40 милиона евро, включително дългове. При цена от 3,0609 лв., пазарната капитализация на дружеството е 54,8 млн. лв. или 28 млн. евро. Към края на третото тримесечие компанията има задължения в размер на 15 млн. евро.

Изпълнителните директори на Девин ще запазят своя дял акции, възлизащ на 6,7%. Съгласно изискванията на българското законодателство, Адвент ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството.

Дружеството, със седалище в град Девин, в югозападната част на България, е основано през 1992 г. и има водеща позиция на пазара на бутилирани води в България със своите марки DEVIN изворна и минерална вода. През последните две години компанията установи договорни отношения за дистрибуцията на Red Bull и на премиум соковете с марка Granini, пусна на българския пазар първата овкусена вода DEVIN Fresh и навлезе на румънския пазар.

Екипът на Девин АД ще бъде подпомогнат от Матю Литобарски, оперативен консултант на Адвент Интернешънъл и бивш президент на Кадбъри Швепс за Европа, който ще се присъедини като неизпълнителен член и председател на Съвета на директорите на Девин.

Коментирайки споразумението, главният изпълнителен директор на Девин Цветан Лъжански казва: ”Адвент от дълго време подкрепя развиващи се компании в този регион и за нас е чест именно те да са наши инвеститори и партньори в следващия етап от нашето развитие.” Крис Мрук, управляващият партньор на Адвент, който става неизпълнителен член на Съвета на Директорите на Девин, заяви: „Девин е успешна компания със значителен потенциал, която оперира в привлекателен сектор. Дружеството има установена стабилна позиция на местния пазар и присъствие в Румъния. Вярваме че дружеството и неговият ръководен екип осигуряват основа за по-нататъшен растеж и ние с удоволствие ще ги подкрепяме.” Албена Василева, директорът на Адвент, който ръководи сделката и се присъединява като неизпълнителен член на Съвета на Директорите на Девин, добави: „Придобиването на Девин потвърждава интереса и здравите позиции на Адвент в страните от Югоизточна Европа. Вярваме, че комбинацията от международни практики, значителни ресурси и разбиране на местните пазари, която Адвент предлага, ще има ценен принос за бъдещето на Девин.”

Адвент Интернешънъл инвестира в Централна Европа чрез местни фондове и офиси от 1994 г. С цел постигане на успешно развитие, компанията е финансирала и подпомогнала редица компании от сектор „Храни и напитки”, в това число „Брюъри Холдингс” Румъния, „Стар Фуудс” Полша, „Уно” Турция и „Графиня” Аржентина. Екипът на Адвент по сделката с Девин включва: Крис Мрук, Албена Василева, Михал Арон, Милан Кулич и Бурчу Гобулук. Консултанти на Адвент по сделката са: A.T. Kearney (пазар и операции), Corporate Finance Partners (корпоративни финанси), CMS Cameron McKenna (правни въпроси), PricewaterhouseCoopers (финансови и данъчни услуги) и Elana (брокерско посредничество). Соравия Груп бяха консултирани от Борислав Боянов и Ко. (правни въпроси).

Основан през 1984 г., Адвент Интернешънъл е един от водещите в световен мащаб фондове за финансиране чрез дялово участие, с офиси в 16 държави на четири континента. Адвент е изградил глобална мрежа от над 140 професионалисти в областта на инвестициите в Западна и Централна Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Азия.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още