fallback

ТК Холд се връща на консолидирана печалба за третото тримесечие

Консолидараната загуба за деветте месеца на 2009 е намалена до 457 хил. лева

13:39 | 30.11.09 г.

ТК Холд АД излиза на консолидирана печалба през третото тримесечие на 2009 г., след като през предходните тримесечия на годината дружеството регистрира загуби, показва отчетът на дружеството, публикуван от БФБ-София.

Консолидираната печалба за юли-септември е в размер на 293 хил. лева и бележи ръст от 23% на годишна база. Въпреки доброто трето тримесечие, за деветте месеца от началото на годината консолидираният финансов резултат на ТК Холд е загуба в размер на 457 хил. лв. срещу печалба в размер на 625 хил. лв. за съответния период на 2008.

Влошеният финансов резултат спрямо предходната година се дължи на значително намаление на продажбите в предприятията в групата в резултат на икономическата криза. Спадът в предприятията от машиностроенето и металообработката (Агрокомб, Беласица, Модул, Изгрев) и при предприятията от текстилната индустрия (Белпред, Технотекс) е зачителен. Спад има и в предприятията от другите отрасли. Няколко компании преустановиха работа (Агрокомб, Изгрев, Добруджанска мебел, Рален текс, Кабиле-ЛБ), се казва в доклада на дейността на ТК Холд.

Дружеството консолидира резултатите на близо 30 компании.

За третото тримесечие консолидираните нетни продажби намаляват с над 28% на годишна база до 6,7 млн. лева. Консолидираните нетни продажби се свиха с близо 8% до 5,7 млн. лева през второто тримесечие. Сумарно за деветте месеца от началото на 2009 г. консолидираните нетни продажби на ТК Холд са 16,4 млн. лева, което е спад от 26,7% на годишна база. 

За деветмесечието на 2009 г. разходите за труд намаляват с около 21% спрямо същия период на предходната година в резултат на редуциране на персонала. Същото намаление бе отчетено и в края на предходното тримесечие, се казва още в доклада.

За последните три месеца цената на акциите на ТК Холд пада с близо 5 на сто до 2 лева. Това дава пазарна капитализация от 8,5 млн. лева на дружеството.

Свързани компании:

ТК-ХОЛД АД(TCH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 30.08.22 г.
fallback