България, която е вторият най-голям производител в света на гъши дроб след Франция, предвижда тази година да произведе между 2100 и 2200 тона от този продукт, съобщава АФП, позовавайки се на местни производители.
През миналата година продукцията на страната ни е била 2006 тона, а през 2007 – 2214 тона.
При изпълняване на оптимистичната прогноза за продукцията за 2009 растежът спрямо миналата година би бил близо 10%.
Според производителите световната финансова и икономическа криза не е имала голям ефект върху този сектор. Повече е пострадало производството през 2007-2008 г. заради сушата тогава.
Като основно предимство за българското производство пред френското е ниската цена на работната ръка – около четири пъти по-евтина от тази във Франция.
Според френски фирми все още има предразсъдъци относно произхода на продуктите и притеснения за тяхното качество, но тези опасения значително са намалели.


Какво време ни очаква за студентския празник?
Може ли изкуственият интелект да намали броя на върнатите покупки от е-магазини?
Бездомници превзеха подлезите във Варна (СНИМКИ)
Момиче се влюби в мъж, той я продаде за проститутка
41 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Нобелов лауреат за мир: Иран използва екзекуциите като „инструмент за репресии“
Фирми от САЩ разграбват редкоземните елементи, нужни на Европа за превъоръжаване
Мадуро знае, че Тръмп блъфира
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Мъж е загинал след челен сблъсък между две коли на пътя Габрово - Севлиево
Доставиха храна на борда на "Кайрос"
Синът на Арнолд Шварценегер, Кристофър, е копие на полубрат си Джоузеф Баена
Над 500 студенти посрещат 8 декември на Пампорово
Берое и Септември завършиха 0:0