IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят на Балканкар-Заря стана поръчител по облигационната емисия

В резултат на това, облигациите за 5,5 млн. евро се разсрочват с 1 година

10:09 | 22.12.09 г.
Мажоритарят на Балканкар-Заря стана поръчител по облигационната емисия

Мажоритарният собственик на Балканкар-Заря АД, КВК Инвест АД, стана поръчител по облигационната емисия на дружеството, с което влиза в сила разсрочването на облигационната емисия за срок от 1 година, съобщи БФБ-София.

На 11 декември 2009 г. общото събрание на облигационерите на Балканкар Заря АД е взе решение за удължаване на срока на облигационната емисия с 12 месеца, ако мажоритарният собственик КВК Инвест стане поръчител по емисията до първото главнично плащане на 22 декември 2010 г. Опцията бе срокът на облигациите за 5,5 млн. евро с лихва от 7,25% годишно да се удължи до 22 юни 2013 г.

Бяха поставени и други изисквания. Сред тях са в срок до 30 юни 2010 г. капиталът на дружеството да бъде увеличен с минимум 1 млн. лв. Срок за увеличение на капитала беше даден и през април тази година, като беше до края на 2009 г., но това условие все още не е изпълнено.

Облигационерите искат още спазване на съотношения „пасиви към активи“ и „покритие на разходите за лихви“.

Друго искане е учредяване на особен залог в полза на облигационерите върху акциите мажоритарния собственик КВК Инвест в Балканкар Руен АД.

Изисква се също така Балканкар Заря АД да осигури в срок до 30 юни 2010 г. Балканкар Руен АД да подпише договор за встъпване в дълг по отношение на емисията, както и Балканкар Заря АД да учреди особен залог върху съвкурността от вземания по договори за продажба на своя продукция.

На следващо събрание на облигационерите ще се анализира дали Балканкар Заря АД е изпълнил исканията на кредиторите.

Балканкар Заря АД е с отрицателен консолидиран собствен капитал от 974 хил. лв. към 30 декември 2009 г. като и през третото тримесечие на 2009 г. работи на загуба и отчита 74% спад на продажбите на годишна база.

За последните 3 месеца акциите му поевтиняват с 51,9% до 0,558 лв. за акция и 0,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД облигации(4BUA)

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още